Vermelden salaris belangrijk in strijd om personeel
08/07/2008 10:11
AMC Academie
Rotterdam, 8 juli 2008 - Werkgevers die een marktconform of bovengemiddeld salaris bieden, doen er verstandig aan om dat salaris te vermelden in hun vacatures. Werkgevers die minder goed betalen, kunnen het salaris beter weglaten. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group in opdracht van het vakmagazine Werf& onder 1.397 personen.
Intelligence Group onderzocht waar werkzoekenden naar kijken als zij vacatures doornemen. Ruim de helft van de werkzoekenden kijkt als eerste naar de functieomschrijving, op ruime afstand gevolgd door de functie-eisen. Op plaats drie en vier volgen locatie van de functie en het aantal te werken uren. Pas in vijfde instantie zullen werkzoekenden op zoek gaan naar het geboden salaris. Slechts 6% van de werkzoekenden gaat bij een vacature als eerste op zoek naar de salarisindicatie.
Tabel 1 Waar kijkt een werkzoekende als eerste naar in een vacature
1 Functieomschrijving
2 Functie-eisen
3 Locatie van de functie
4 Het aantal uren
5 Het salaris
6 Het type dienstverband
7 Het bedrijfsprofiel
8 De secundaire arbeidsvoorwaarden
Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) 2008 (n = 1.397)
Salaris cruciaal in keuze voor werkgever
Toch is het vermelden van het salaris wel degelijk van groot belang. Salaris is voor 58% van de ondervraagden één van de vijf belangrijkste aspecten bij de keuze voor een werkgever. Bovendien blijkt uit hetzelfde onderzoek dat een minder dan marktconform salaris voor tweederde van het arbeidspotentieel een reden is om niet te kiezen voor een werkgever. Geert-Jan Waasdorp, mede-uitgever van Werf&, legt uit. "Vooral voor latente baanzoekers die in principe tevreden zijn over hun huidige functie is het geboden salaris erg belangrijk. Zij hoeven niet per sé weg en moeten er dus goed op vooruitgaan, willen ze de overstap maken. Gezien het feit dat ruim de helft van de Nederlandse beroepsbevolking latent op zoek is naar een nieuwe baan, is het noemen van een salarisindicatie aan te raden."
Eén op de vijf haakt af als salarisindicatie ontbreekt
Op basis van de cijfers van Intelligence Group lijkt het verstandig om het salarisaanbod altijd te vermelden in de vacature. Potentiële werknemers willen immers weten waar ze aan toe zijn. Twintig procent van de potentiële werknemers uit het onderzoek geeft aan een vacaturetekst niet verder te gaan lezen als deze geen salarisindicatie bevat. Waasdorp: "Stel dat werkzoekenden na het lezen van functieomschrijving, functie-eisen, locatie en arbeidsuren nog interesse hebben in de betreffende vacature. Dan zal een vijfde van hen alsnog afhaken vanwege het feit dat de salarisindicatie ontbreekt. Alle tijd en moeite die gestoken is in het schrijven van een aansprekende vacaturetekst is in dat geval tevergeefs geweest."
Keerzijde
Het vermelden van het salarisaanbod heeft echter ook een keerzijde. Als het aanbod niet concurrerend is, snijdt een werkgever zichzelf in de vingers. Bijna de helft van de potentiële werknemers neemt een functie die minder goed betaalt dan de huidige functie überhaupt niet in overweging. Wanneer het salaris niet concurrerend is, adviseert Waasdorp werkgevers derhalve om het salaris weg te laten of een indicatie, dan wel maximum, te vermelden. "Veel organisaties weten heel goed dat ze geen concurrerend aanbod hebben. Ze moeten daar niet voor weglopen. Ze kunnen bijvoorbeeld het salaris compenseren met bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden en aangeven welke rek er de komende jaren in het salaris zit. Ook kunnen ze meer aandacht geven aan de uitdagingen van de functie. We zoeken toch nog altijd eerst de leukste baan en niet de best betaalde."
Technische verantwoording
Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 maandelijks afgenomen wordt onder ongeveer 1.400 unieke respondenten per maand. Op jaarbasis worden meer dan 16.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten en scholieren). De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend.
Met betrekking tot dit persbericht zijn de volgende vragen gesteld:
- "Wat zijn voor u de belangrijkste aspecten bij de keuze voor een werkgever?"
- "Wat zijn voor u de vijf belangrijkste redenen om niet te kiezen voor een werkgever?"
- "Stel dat u op zoek zou zijn naar een (nieuwe) baan. Als u een vacature gevonden heeft, waar kijkt u dan als eerste naar? Geef met een cijfer aan waar u als eerste, tweede en derde (et cetera) naar kijkt".
- "Geef aan in hoeverre u het eens bent met de volgende stellingen met betrekking tot de keuze voor een baan:"
- "Als een vacature geen salarisindicatie bevat, ga ik niet verder lezen"
- "Als een werkgever mij een baan aanbiedt met een minder goed salaris dan ik nu verdien, heb ik sowieso geen belangstelling"
Bovengenoemde vragen zijn voorgelegd aan 1.397 respondenten. De data zijn verzameld in april 2008.
http://www.werf-en.nl