Gemeente Hellevoetsluis


VWO+plus ontwerpt stad in het water`

Het is 2050. Vier projectontwikkelaars presenteren aan het gemeentebestuur van Hellevoetsluis hun plannen voor een compleet nieuwe stad van 100.000 inwoners. Niet meer aan het water, maar in het water. Een nieuw, tulpvormig schiereiland voor de kust van Goeree. Het gemeentebestuur beluistert met grote interesse de plannen die de derdejaars VWO+plus leerlingen van Helinium ontwikkelden. De gloedvolle presentaties gaan vergezeld van maquettes, brochures en een heuse projectbegroting.

Met een ontvangst op het gemeentehuis startte zes weken geleden dit VWO+plus project waarin teamleider en docent Gidius Lankhorst de leerlingen een bijzonder complexe onderzoeksopdracht gaf. `De industrie rukt op. Ontwerp daarom een nieuwe plek voor Voorne, voor de kust van Goeree. Op 100 vierkante kilometer moeten 100.000 inwoners een aangename leefomgeving vinden.' Deze (gelukkig) fictieve casus met een combinatie van economie en planologie bevatte volop intellectuele uitdaging voor de jonge onderzoekers. Ook de gemeente Hellevoetsluis volgde het project met grote belangstelling. Tijdens de start van het VWO+plus project hadden de leerlingen direct tal van vragen voor wethouder en planoloog Henk Joosten en Frans Odijk, planeconoom bij de gemeente. Zes weken later maakten beide deskundigen deel uit van de vierkoppige jury die - net als in een echte competitie - de presentaties van de jonge `projectontwikkelaars' beoordeelden. De keus was moeilijk, heel moeilijk. Want zowel de leerlingen van Green & Technology, City Planning, Las Palmas en Project hadden hun eigen sterke punten.

Basis toekomst is duurzaamheid
Dat leerlingen goed nadenken over een leefbare wereld, bleek wel uit de oplossingen die zij voorstelden voor energiegebruik en mobiliteit. Grote overeenkomst tussen de vier groepen `projectontwikkelaars' was de vanzelfsprekendheid in de toekomstvisie met `zero emissions' als uitgangspunt. Schone, groene energie uit zon, wind of getijdestromen, genoeg voor het hele eiland. En vervoer dat niet de kwaliteit van de leefomgeving verpest. De ene groep koos voor schoon en gratis openbaar vervoer met parkeergarages onder de stad, andere voor ondergrondse wegen met voldoende ventilatie, elektrische auto's en scooters naast veilig fietsverkeer, geautomatiseerd light railvervoer, hybride bussen of zelfs een magnetische zweeftrein. En kwam de suggestie voor ondergrondse bevoorrading misschien voort uit wat leerlingen zagen tijdens een bezoek aan Euro Disney? Dat de tulpvorm van het nieuwe Voorne volop strand- en natuurmogelijkheden biedt, werd door de projectontwikkelaars natuurlijk prima benut. En veel groen in de stad, met overal parken en plaatsen om te relaxen, ook dat vinden deze projectontwikkelaars van de toekomst belangrijk.

Ruimte voor jongeren
Wat ontwerpen jongeren voor hun eigen generatie in deze stad van de toekomst? Duidelijk werd dat er voor jongeren van alles te doen moet zijn. De scholencomplexen in 2050 hebben allemaal prachtige sportvoorzieningen binnen en buiten, er zijn voldoende winkelcentra en uitgaanscentra waar je heel makkelijk en veilig kunt komen. Ook voor veilig thuiskomen waren voorzieningen opgenomen. Het water rondom nodigt uit voor extra toeristische attracties zoals een spectaculaire onderwaterwereld.

Blikvangers
Aan architectonische en planologische hoogstandjes was ook gedacht. Het ene ontwerp liet Hellevoetsluis zien als een organisch geheel van wijken en voorzieningen; een ander had een strak Romeins wegenpatroon of een aantal landmarks zoals een shoptower. Alle vier de presentaties lieten een prominente plek zien voor de Vesting, vanwege de cultuurhistorische waarde. Voor de jury was het uitermate moeilijk om één projectontwikkelaar als winnaar aan te wijzen. De keus viel op City Planning B.V. vanwege de volledigheid van het gepresenteerde plan voor zowel wonen als werken, dat uniek gebruik maakte van de ondergrond en bovengrond. Bovendien hadden deze jongeren de tulp een kwartslag gedraaid om het scheepvaartverkeer voor de kust niet te hinderen en om een natuurlijke bescherming op te werpen tegen de stijgende zeespiegel. Volgens de jury kwam met de aanpak van deze jonge `projectontwikkelaars' ook de toekomst in een CO2-neutrale stad het meest dichtbij. Voor beleidmakers, beslissers en de VWO+plussers uit het derde leerjaar van Helinium kwam hiermee een uitdagend project tot een bijzonder inspirerende afronding.

06/11/2008