Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Advies aan EU bij milieuraad: leidt de weg

08-07-2008

Frankrijk organiseerde als EU-voorzitter afgelopen weekend een informeel milieuberaad. Het was een voorbereiding op Poznan in oktober van dit jaar en het afronden van het EU klimaatpakket voor Kopenhagen 2009. De belangrijkste boodschap aan Europa: neem de leiding en zorg dat het eigen huis op orde is voor Kopenhagen.

Naast de 27 Europese milieuministers waren ministers uit Afrika aangeschoven, rapporteurs van het Europees Parlement en vertegenwoordigers van de industrie en NGOs. Bij de sessie over Poznan was de algemene tendens dat de EU de leiding neemt en haar zaken op orde heeft voor de klimaatconferentie in Kopenhagen in 2009. In Poznan moet een pakket met opties op tafel liggen voor de onderhandelingen in 2009. Minister Cramer onderstreepte het belang van financiering van aanpassing aan en beperking van klimaatverandering in ontwikkelingslanden voor een akkoord in Kopenhagen. De mogelijke rol van veilingopbrengsten daarbij werd verschillende keren onderstreept. De EU moet, zo klonk het eensgezind, de voorbereidingen voor de onderhandelingen richting een mondiaal klimaatakkoord versnellen.

Over klimaathulp aan arme landen was minister Cramer duidelijk: We moeten niet versnipperd overal geld naartoe sturen. Bij de ontwikkelingslanden is veel onvrede dat sommige te weinig krijgen, terwijl andere het geld niet op krijgen. Cramer stelde een verdeelsleutel voor hoeveel ze kunnen besteden voor projecten. EU-landen met veel CO2-uitstoot en een grote economie zouden meer klimaathulp moeten geven, opperde Cramer.

Bij de bespreking van het EU klimaat- en energiepakket gaf Polen namens een groep nieuwe lidstaten aan dat er oplossingen moeten komen voor hun specifieke problemen gerelateerd aan economische groeiverwachting en al bereikte uitstootvermindering. Ministers van Duitsland, Zweden en Denemarken en ook minister Cramer, gaven aan dat fundamentele veranderingen in het pakket niet bespreekbaar zijn. Nieuweling Tsjechië sloot zich aan bij de laatste groep. De ministers waren eensgezind in hun streven om dit jaar een akkoord te bereiken over het EU klimaat- en energiebeleid.

Minister Jacqueline Cramer pleitte tijdens een sessie over gengewassen voor meer duidelijkheid wat een EU-land zelf mag regelen op het gebied van genetisch gemodificeerde gewassen. Nu is er een schimmige discussie, zei de minister. De EU heeft de laatste tijd juist nog opgetreden tegen meerdere regio's, die zelf een gentechverbod hadden ingevoerd. Zo moesten een Oostenrijkse en een Griekse regio hun verbod intrekken onder dwang van de EU. De EU overweegt om genteeltvrije regio's toe te staan. Het huidige verbod op zulke zones moet nog eens goed worden bekeken, concludeerden de 27 ministers. De ministers toonden zich ook bereid om bij de huidige toelatingsprocedures voor gengewassen te kijken naar maatschappelijke bezwaren.