Gemeente Bronckhorst
---


Tussenresultaten Toekomstvisie Bronckhorst 2030

Prijzen uitgereikt aan inwoners en schoolkinderen tijdens zomertour

2030 ver-van-je bed? Niet voor de gemeente Bronckhorst. Die wil goed voorbereid de toekomst tegemoet en is daarom aan de slag gegaan met het opstellen van een Toekomstvisie Bronckhorst 2030. Hiermee wil de gemeente beter kunnen sturen en inspelen op ontwikkelingen en keuzes maken. De visie gaat de kapstok vormen voor alle beleid en activiteiten van de gemeente.

Natuurlijk betrekt de gemeente haar inwoners bij de Toekomstvisie. De visie gaat immers over de toekomst van hun leefomgeving. Inwoners, scholen en deskundigen zijn op verschillende manieren om een reactie gevraagd. Zo'n 30 externe deskundigen zijn in expertgroepen bijeen geweest en hebben gesproken over allerhande trends en ontwikkelingen die op ons af komen. Via een ansichtkaartenactie op de gemeentepagina's in huis-aan-huisblad Contact is inwoners gevraagd waar ze trots op zijn en wat nog aandacht verdient. Basisschoolkinderen konden op een wolk tekenen wat hun wensen voor de toekomst zijn. Ruim 150 ansichtkaarten en 600 droomwolken ontving de gemeente retour. Voor de tien kinderen met de mooiste wolken was er als prijs de CD Rom Game Efteling Tycoon en onder de inzenders van de ansichtkaarten zijn vijf cadeaubonnen verloot.

De winnaars op een rij:
Basisschoolkids
. Quinten Moeshart en Iris Steghuis (gebied Vorden) . Floris Bosch en Jolein van Leeuwen (gebied Steenderen) . Emma Bannink en Maaike Magendans (gebied Zelhem) . Luke Wansink en Nick Kleverwal/Jeroen de Jonge (gebied Hengelo) . Bo Rutjes en Sacha Teunissen (gebied Hummelo en Keppel)

Ansichtkaartinzenders
. C.W. Baars uit Vorden
. Mevrouw B.H. van Wilsem uit Steenderen
. H. Dijk uit Zelhem
. Mevrouw R. Oldenhave uit Hengelo
. G. Scheffer uit Drempt

Enkele uitkomsten op een rij:
Ansichtkaartenactie
Waar bent u trots op:

1. landschap 28%

2. samenleving/cultuur 27%
Andere onderwerpen die regelmatig genoemd werden, zijn recreatie en onderwijs

Wat verdient nog aandacht:

1. verkeer 22%

2. voorzieningen/kernen 18%
Andere onderwerpen die regelmatig genoemd werden, zijn wonen en economie/werkgelegenheid

Droomwolken
De kinderen gaven aan vooral aandacht voor natuur en milieu, dieren, sport- en speelvoorzieningen en ruimte belangrijk te vinden.

Expertgroepen
De expertgroepen signaleerden de volgende trends:
. bevolkingsafname . vergrijzing en ontgroening . einde verzorgingsstaat . veranderende woningbehoefte en vrijetijdsbesteding . toename verkeer . globalisering
. landbouw: schaalvergroting . groei bedrijvigheid en krapte op de arbeidsmarkt en verbreding

Volgens de deskundigen zijn sterke punten voor Bronckhorst: . gemeenschapszin/noaberschap . vakmanschap/ambacht . coulisselandschap . identiteit kernen/kleinschaligheid . woon- en werkklimaat . ligging

Als zwakke punten voor de gemeente noemden zij:
. bereikbaarheid . weinig vertier voor jongeren
. afname solidariteit en draagvlak . geen toeristische trekker . geen centrumvoorzieningen zoals
ziekenhuis, bioscoop, HBO-opleiding

De expertgroepen spraken zich ook uit over kansen die zij zien voor de toekomst van Bronckhorst: . senioreneconomie . schaalvergroting en innovatie landbouw . imago verbeteren via innovatieve . combineren en versterken bedrijven en samenwerking met
onderwijs

Als bedreigingen voor de gemeente zien zij:
. bevolkingsdaling . leefbaarheid kernen
. wegtrekkende landbouwbedrijven . tekort aan personeel in zorg en techniek

Zomertour
Tijdens de zomertour afgelopen week is over deze uitkomsten via stellingen gediscussieerd met aanwezige burgers. Het ging dan met name over de dilemma's ten aanzien van leefbaarheid, economie en landschap. Ondanks dat de bezoekersaantallen tijdens de zogenaamde 'workshops' wat tegenvielen, zijn goede discussies gevoerd. De uitkomsten neemt de gemeente mee in het verdere traject om de visie op te stellen. Wel zijn veel kinderen aanwezig geweest bij de prijsuitreiking van de droomwolken.

Hoe verder?
De resultaten van de ansichtkaartenactie en de expertgroepen zijn input voor een zogenaamde sterktezwakteanalyse, waarvan u hier de eerste resulaten kon lezen. Deze analyse geeft ook inzicht in de voornaamste kansen en problemen voor de gemeente, gezien ontwikkelingen en trends die er aan komen. Ook hiervan vermeldden wij hier de eesrte uitkomsten. De sterktezwakteanalyse bespreekt de gemeente vervolgens in september met de dorpsbelangenorganisaties. Daarna wordt deze vastgesteld door de gemeenteraad (oktober). Met de analyse als leidraad, stelt de gemeente in november/december drie toekomstscenario's voor Bronckhorst 2030 op. De gemeenteraad beoordeelt deze scenario's, waarna begin 2009 een keuze uit de drie scenario's wordt gemaakt. Dan is duidelijk waar de gemeente Bronckhorst zich de komende jaren op gaat richten.

Hengelo (Gld), 4 juli 2008

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --