NOC*NSF
Arnhem, 4 juli 2008
7.500 Wandelaars met een chipveter
Onderzoek naar moderne technologieën
De Stichting de 4daagse, organisator van de 92ste Vierdaagse in en rond Nijmegen, wil graag weten welke voordelen de inzet van moderne technologieën met zich meebrengt. Dit kan nu door een unieke en exclusieve samenwerking met NOC*NSF. De koepelorganisatie voor de georganiseerde sport heeft door haar deelname in een uniek Europees project de beschikking gekregen over innoverende mogelijkheden waarmee rondom sportevenementen zowel de organisator, als ook de deelnemers en sportfans van relevante informatie wordt voorzien.
Van de 44.000 ingeschreven deelnemers zijn er per brief 7.500 gevraagd of zij bereid zijn voor het onderzoek een veterchip te gebruiken. Doel van het onderzoek is te weten op welke wijze moderne technologieën kunnen bijdragen aan de veiligheid en de beleving van de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse.
Op tijd
"De chipveter biedt ons de gelegenheid in de gaten te houden waar grote groepen deelnemers zich op het parcours bevinden. Zo kunnen we bijvoorbeeld op basis daarvan de controleposten informeren over de te verwachte drukte. Ook kunnen wij extra hulpdiensten op tijd inschakelen wanneer dit vereist is bij een bepaald knelpunt op het parcours", aldus projectleider drs. Ardo van Kampen van de nieuwe Dienst Kennis & Innovatie van Stichting de 4daagse.
Via internet
Ook de deelnemers kunnen het gebruik van de chipveter als voordeel ervaren. "Wandelaars kunnen 's avonds het verloop van hun tocht terugzien via het internet. Ook kunnen het thuisfront en andere supporters 'live' zien welk gedeelte van het parcours de wandelaar reeds heeft afgelegd."
Over matten
De 7.500 willekeurig geselecteerde wandelaars ontvangen de veterchip per post, kort voor aanvang van de Vierdaagse op dinsdag 15 juli. De chip moet tussen de veter van de schoen bevestigd worden, "alleen dan is deze bruikbaar voor de proef."
Van Kampen: "De chip wordt bij de start en finish en op een aantal andere punten uitgelezen door het lopen over speciaal daarvoor aangelegde matten die de chip registreren. Deze veterchips zijn al talloze malen ingezet bij evenementen. De dragers van de veterchip ondervinden er geen enkele overlast van."
Privacy gewaarborgd
Marsleider Johan Willemstein, die de geselecteerde proefpersonen persoonlijk een brief stuurde: "De informatie die wij krijgen van uw chip wordt niet gebruikt om controles voor wat betreft uw persoonlijke deelname uit te voeren. De gewone controleposten zijn dan ook de enige methode om aan te tonen dat u het volledige parcours heeft afgelegd. Wij verzekeren u daarnaast dat uw privacy op geen enkele wijze zal worden aangetast en respecteren daarbij de wet op de bescherming van persoonsgegevens."
"In het kader van de zorg voor ons milieu verzoeken wij u de chip op de laatste dag na uw aankomst in speciaal daarvoor bestemde tonnen op de finish locatie te deponeren, wij kunnen de chips daarna her gebruiken", voegt Willemstein daar nog aan toe.
MIDAS-project
De proef met de chipveter komt tot stand met behulp van het MIDAS project dat gesubsidieerd wordt door de Europese Commissie en waaraan uit zes verschillende landen organisaties meewerken.
Het MIDAS project is een Research & Development programma dat een nieuwe generatie van mobiele oplossingen mogelijk maakt. Midas staat voor Middleware Platform for Developing and Deploying Advanced Mobile Services.
Midasvertegenwoordiger namens NOC*NSF Henk Karman: "NOC*NSF onderkent het belang van innovatie in de sport en wil mede in het belang van de georganiseerde sport voorop lopen. Daardoor kan de kwaliteit van het organiseren van grootschalige evenementen, als ook de veiligheid, service aan deelnemers en toeschouwers worden vergroot . De potentie van MIDAS voor de sport ligt erin dat het mogelijk wordt deelnemers, officials en toeschouwers unieke, persoonlijke, informatie te geven over een sportevenement. Ieder beleeft de wedstrijd zoals dat voor hem of haar het meest interessant is. Deze nieuwe ervaring bij de sport zal de sportbeleving voor iedere belanghebbende sterk vergroten. Daarom faciliteert NOC*NSF bij het bepalen van nuttige toepassingen van MIDAS in de sport en bij het uittesten hiervan in evenementen zoals de Vierdaagse."
Uit Nederland zijn Sportkoepel NOC*NSF en IT dienstverlener Capgemini betrokken bij MIDAS. Daarnaast wordt in Nederland samengewerkt met de Nijmeegse bedrijven InterNLnet en Championchip en met SmartPosition uit Utrecht.
MIDAS deelnemers uit andere Europese landen zijn Sintef, een toonaangevend onderzoek instituut uit Noorwegen, De universiteit van Oslo uit Noorwegen, de technische Universiteit van Warsaw uit Polen, softwareontwikkelaar Appear Networks uit Zweden, vervoersorganisatie RATP uit Frankrijk en Telecomprovidor Telefonica uit Spanje.
-----------------------
Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245
---- --