Ingezonden persbericht


http://www.gemeentewestland.nl/Smartsite.shtml?id=100712

Gebiedsvisie helpt Greenport Westland-Oostland verder

Westland-Oostland moet zich ontwikkelen tot een bereikbare, innovatieve, duurzame en dynamische greenport met een hoogstaand kennisnetwerk. Dat is te lezen in de Visie Greenport Westland-Oostland, die deze maand op de agenda staat van commissies en raden van de acht betrokken gemeenten. In de visie zijn ambities en concrete projecten geformuleerd die moeten leiden tot behoud en versterking van de positie van de glastuinbouw als vitale, economische sector. De visie is tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven, belangenorganisaties en medeoverheden.

Greenport Westland-Oostland is het grootste glastuinbouwgebied in Nederland en beslaat de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Westland, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Zevenhuizen-Moerkapelle, Waddinxveen en Nieuwerkerk a/d IJssel. De greenport is wereldwijd exporteur van bloemen, planten, groente en fruit en levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de regionale en (inter)nationale economie. Het gebied blinkt uit in een combinatie van veredeling, productie, internationale handel, distributie, logistiek rond veilingen, marketing, innovatie en kennis op het gebied van teelt en toelevering. Greenport Westland-Oostland biedt werk aan meer dan 50.000 mensen.

Visie Greenport Westland-Oostland
Om Greenport Westland-0ostland een goede toekomst te bieden, is afstemming met andere ruimtevragende functies, zoals wonen, water, groen en verkeersinfrastructuur vereist. Om die reden is de integrale ruimtelijke visie Greenport Westland-Oostland opgesteld. In deze visie is uitgegaan van bestaand beleid en visies van de gemeenten en van de ruimtelijke kaders van de provincie en de stadsregio's. De visie laat zien voor welke opgaven de greenport de komende jaren staat. Bijvoorbeeld als het gaat om het aantal 'glashectares' dat geherstructureerd, gesaneerd of getransformeerd moet worden of de benodigde bedrijventerreinen. Behoud van voldoende glasareaal, een bereikbare greenport en een duurzame greenport, die een bijdrage levert aan de vermindering van CO2-uitstoot en de productie van duurzame energie, zijn belangrijke onderwerpen. Verder moeten de ecologische en recreatieve verbindingen worden verbeterd. Een andere belangrijke ambitie is om de kennisinstituten, onderwijsinstellingen en ondernemers meer aan elkaar te verbinden door een Greenport Business School op te richten.

Greenports Nederland
Greenport Westland-Oostland neemt deel aan het netwerk Greenports Nederland. In dat netwerk nemen op landelijk niveau diverse ministeries, provincies, gemeenten en het gehele tuinbouwbedrijfsleven deel. De Visie Greenport Westland-Oostland vloeit voort uit afspraken die binnen het netwerk zijn gemaakt. Nadat de visie is behandeld in de betrokken gemeenteraden wordt de visie ingebracht in het netwerk om daar ondersteuning te krijgen. De gemeenten zullen de visie gebruiken om met de andere overheden, het tuinbouwbedrijfsleven en relevante maatschappelijke organisaties overeenstemming te bereiken over de te volgen koers en de (o.a. financiële) inzet van alle partijen.