Voedingcentrum
Nota voeding en gezondheid 2008
Het kan beter met het eetpatroon van Nederlanders. Dat staat in de
ânota voeding en gezondheidâ die minister Klink vandaag gepresenteerd
heeft. Er moet vooral een brede aanpak komen om jonge Nederlanders
gezonder te laten eten. Bijvoorbeeld door op school meer aandacht te
besteden aan een gezonde leefstijl. Ook het belang van borstvoeding
als goede start wordt benadrukt. Het Voedingscentrum ziet een
belangrijke rol voor zichzelf bij het waarmaken van de ambities uit de
kabinetsnota. Wel hoopt het Voedingscentrum dat er genoeg middelen
beschikbaar worden gesteld om de ambitieuze doelen te bereiken, iets
wat tot nu toe niet het geval is geweest.
Veel Nederlanders halen de aanbevelingen uit de âRichtlijnen goede
voedingâ, die ook in de adviezen bij de Schijf van Vijf staan, niet.
Wie eet er écht twee ons groente, twee keer fruit per dag of twee
keer in de week vis? Ook levert ons eten te weinig vezels en juist te
veel zout en verzadigd vet. Bovendien eten en drinken we gewoon te
veel en bewegen we te weinig; daardoor neemt het aantal Nederlanders
met overgewicht toe. In de nota staan plannen voor een integrale
aanpak om ons eetpatroon te verbeteren. Enerzijds zijn er plannen
gericht op consumenten. Bijvoorbeeld voorlichting over groente en
fruit of vet. Anderzijds, zo staat in de nota, moet de gezonde keuze
gemakkelijker gemaakt worden door het aanbod van industrie, winkels en
horeca. Dit geldt dan natuurlijk ook voor scholen en de werkplek.
Wat is de bijdrage van het Voedingscentrum?
Het Voedingscentrum blijft de komende jaren natuurlijk in actie komen
om de problemen die er zijn aan te pakken. Het kabinet noemt het
Voedingscentrum dan ook regelmatig als uitvoerder van bijvoorbeeld
publiekscampagnes om de kennis over gezond eten te vergroten. Juist
voor kinderen en jongeren gaat er veel gebeuren. Smaaklessen,
Schoolgruiten en de Gezonde Schoolkantine zijn een succes en worden
geïntensiveerd. In het project de Gezonde School werken verschillende
organisaties samen om één onderwijsmethode te ontwikkelen over
gezond leven. Recente onderzoeken lijken een belangrijke steun in de
rug te zijn voor deze projecten. Hieruit blijkt dat kinderen en
jongeren gemakkelijker de gezonde keuze maken als hier in de les
actief aandacht wordt besteed. Het project Goede Voeding is een ander
project van het Voedingscentrum en richt zich op het totale
eetpatroon, dat ook in de nota centraal staat. En het project
âBorstvoeding verdient tijdâ stelt zich met beperkte middelen ten doel
om meer babyâs langer borstvoeding te laten krijgen.
De gezonde keuze: stimuleren van een gezonder aanbod
Net als het kabinet zal het Voedingscentrum zich ook blijven inzetten
om zowel aan de vraag- als aan de aanbodkant de gezonde keuze
gemakkelijker te maken. Het Voedingscentrum is verheugd dat het
kabinet zich in de nota voorneemt om gezonde productinnovaties van de
industrie actief te stimuleren. Een goed voorbeeld van het stimuleren
van de industrie is de Taskforce âVerantwoorde vetzuursamenstellingâ,
waarin het Voedingscentrum participeert. In deze Taskforce kijken de
belangrijkste spelers uit de industrie onder andere hoe ze de
vetzuursamenstelling van producten kunnen verbeteren. Door het
bedrijfsleven is inmiddels ook een âTaskforce Zoutâ opgericht die
werkt aan het verlagen van het zoutgehalte in levensmiddelen. Dat is
een goede zaak, omdat ca 70% van het zout dat wij eten afkomstig is
uit door de industrie bereide producten. Het wachten is nu op concrete
plannen van de Taskforce.