Groen!

Brussel, 4 juli 2008

Taks op afgeschreven kerncentrales levert consument 1 miljard euro/jaar op

De regering Leterme moet minstens 1 miljard euro per jaar recupereren bij SUEZ-Electrabel door de winsten op afgeschreven kern- en kolenscentrales af te romen. Daarom dient Groen! samen met Ecolo een wetsvoorstel in bij kamer en senaat. Het geld moet teruggeven worden aan de consument door middel van energiebesparingsmaatregelen en investeringen in hernieuwbare energie. Dit is een structurele aanpak om de stijgende energieprijzen op een duurzame manier te counteren wat voor Groen! een absolute prioriteit is.

Het wetsvoorstel wil een heffing instellen op de superwinsten (de zogenaamde windfall profits) die Suez-Electrabel op kap van de consument kan realiseren omdat hun kern- en steenkoolcentrales al lang zijn afgeschreven. Dankzij het groene voorstel kan de overheid Suez-Electrabel dwingen om 1 miljard euro per jaar terug te geven aan de consument. De helft van de opbrengst komt terecht in een sociaal energiefonds (het huidige Fonds voor de Reductie van de Energiekosten) dat arme gezinnen ondersteunt om hun woningen energiezuinig te maken en dus structureel hun energiekosten drukt. De andere helft is bestemd voor maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen in België te verminderen. Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid: "De taks is een duidelijke en transparant wetsvoorstel dat 4 keer zo veel vastlegt dan de 250 miljoen euro die minister Magnette trachtte te bedisselen in de achterkamertjes van Suez-topman Mestrallet."

Deze heffing wordt niet onderhandeld in ruil voor het langer openhouden van de kerncentrales en kan geen tariefverhoging met zich meebrengen aangezien het gaat om een heffing op de winsten, niet op de kosten. Om te verzekeren dat de elektriciteitsproducenten de heffing toch niet stiekem aan de consument zullen doorrekenen, gaat deze maatregel gepaard met een uitbreiding van de bevoegdheden van de CREG, de energieregulator. Tinne Van der Straeten: "De Groenen dringen al jaren aan op een sterke waakhond voor de energiesector. De liberalisering van de energiemarkt kan enkel slagen als het monopolie van Suez-Electrabel doorbroken wordt en als iedereen zich houdt aan dezelfde regels. Om dit aan de consument te garanderen heb je een sterke regulator nodig. De CREG werd hiervoor opgericht maar werd te snel kortgewiekt. De overheid buigt voor het grootkapitaal en laat zo de consument in de kou staan. Groen niet!"

Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid

Vera Dua, senator

Mieke vogels, Groen! voorzitster