Ministerraad
Kabinet wil gezonde voedselkeuze makkelijker maken
Persbericht | 04-07-2008
Het kabinet wil dat het voor consumenten makkelijker wordt te kiezen
voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is daarvan een belangrijk
onderdeel. De overheid gaat hierbij uit van de eigen
verantwoordelijkheid van mensen, producenten en maatschappelijke
instellingen zoals scholen, werkgevers etc. Dit in tegenstelling tot
bijvoorbeeld voedselveiligheid waarbij de overheid normstellend
optreedt. Om consumenten een bewuste keuze te kunnen laten maken, is
het bevorderen van een gezond aanbod door het bedrijfsleven van
belang. Daartoe stimuleert de overheid onderzoek, innovatie en
zelfregulering door het bedrijfsleven. Er is een belangrijke rol
weggelegd voor de gezondheidszorg.
Dit staat in de nota 'Gezonde Voeding, van begin tot eind' waarmee de
ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Klink van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Verburg van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit. De nota, die naar de Tweede Kamer is
gestuurd, gaat uit van het idee: maak de gezonde keuze de gemakkelijke
keuze.
Speerpunten
Consumenten moeten bewuster en gemakkelijker kunnen kiezen voor
gezonde voeding. De speerpunten van het voedingsbeleid liggen bij
jeugd en ouderen. Bij jeugd, omdat gezonde voedingsgewoonten op jonge
leeftijd een goede basis legt en gezondheidswinst oplevert voor nu en
later. Bij ouderen is onder meer ondervoeding een serieus, maar
onderbelicht probleem. Meer aandacht voor gezonde voeding is ook een
thema dat binnen de gezondheidszorg de nodige aandacht verdient. Op
deze manier wordt een verbinding gelegd tussen preventie en zorg; een
belangrijke wens van het kabinet. In de voedingsvoorlichting komt
daarom de nadruk te liggen op het totale voedingspatroon in plaats van
op de afzonderlijke producten.
Gezondheidswinst
Meer aandacht voor voeding kan veel gezondheidswinst opleveren en het
geneesmiddelenverbruik verminderen. Als de gehele Nederlandse
bevolking voldoet aan de voedingsaanbevelingen, dan sterven er in 20
jaar naar schatting 140.000 mensen minder dan bij gelijk blijven van
de huidige situatie. Ook verminderen de totale zorgkosten voor
chronische ziekten dan met ongeveer drie procent.
Het kabinet vraagt daarom de voedingsmiddelenindustrie, handel,
retail, catering en horeca om hun voedselaanbod gezonder en gevarieerd
te maken en om consumenten duidelijk te maken wat de samenstelling van
een product is. Zij hebben hierin een belangrijke eigen
verantwoordelijkheid.