Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) / Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Nederlandse vrouwen plannen hun zwangerschap verstandig

Den Haag, 4 juli 2008

Nederlandse vrouwen weten uitstekend de tegengestelde biologische en sociale klokken van moederschap met elkaar te verzoenen. Uitstel van moederschap verhoogt de kans op kinderloosheid, te jonge moeders lopen sociale achterstand op door gebroken huwelijken, niet afgemaakte opleidingen en een laag inkomen. De hoge leeftijd bij het eerste kind in Nederland wordt vooral veroorzaakt door weinig erg jonge moeders. Maar Nederlandse vrouwen krijgen ook relatief weinig kinderen op oudere leeftijd. De geboortecijfers pieken steeds hoger rond de leeftijd van dertig jaar. Dat is een verstandige keuze.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde morgen, 5 juli, in een artikel over verstandige gezinsplanning door Bonneux, Zaadstra en de Beer, verbonden aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).

In 1970 waren de ouders jonger dan ooit voorheen in de Nederlandse geschiedenis. Dit was een ongelukkig gevolg van seksuele bevrijde jongeren en nog schandelijk moralistische oudere machthebbers. De pil kwam op de Amerikaanse markt in 1957. In 1969 schafte Nederland de zedelijkheidswet af die de pil verbood, in 1971 kwam de pil in het ziekenfondspakket. Dat halveerde het aantal tienerzwangerschappen prompt. De gemiddelde leeftijd bij het eerste kind is sindsdien blijven stijgen door een steeds zorgvuldiger plannen van zwangerschap. Nederlandse vrouwen kregen steeds minder kinderen op jonge leeftijd, maar ze kregen ook minder kinderen op oudere leeftijd. De geboortes worden steeds beter gepland in een nauw leeftijdsbereik rond de 30 jaar. Het aantal eerste kinderen bij oudere moeders (na de 36 jaar) is wel toegenomen. Daardoor kunnen 1% van de Nederlandse vrouwen ongewenst zonder kind blijven.

De auteurs stellen de vraag wanneer te jong te jong is, en te oud te oud. Jonge moeders onder de 23 jaar ondervinden ernstige sociale schade. Na de leeftijd van 35 jaar beginnen de kansen op gezondheidsproblemen bij moeder en kind flink op te lopen. Niettemin krijgt de meerderheid van de vrouwen tussen de 40 en 45 nog een gezond kind na spontane zwangerschap. De auteurs waarschuwen wel tegen overspannen verwachtingen over vruchtbaarheidstechnologie. Wie te lang gewacht heeft en daardoor niet meer spontaan zwanger geraakt, moet niet veel verwachten van vruchtbaarheidstechnologie. Deze werkt niet goed op hogere leeftijden.

Door zwangerschap rond de leeftijd van dertig jaar te plannen, maakt de Nederlandse vrouw een verstandige keuze. Nederlands gezinsbeleid moet deze keuze nog beter ondersteunen, zodat het aandeel van kinderen geboren bij vrouwen van 25 tot 35 jaar verder kan toenemen. Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en NIDI

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, is het meest hoogstaande Nederlandstalige medische vakblad. Het verschijnt sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in Nederland. Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), gevestigd in Den Haag, is één van de belangrijkste demografische instituten van Europa. Demografie onderzoekt en voorspelt de loop van bevolkingen en vormt zo een essentieel onderdeel van beleid.

Over de auteurs

Dr. Luc Bonneux is arts (n.p.), epidemioloog en publicist. Dr. Boukje M. Zaadstra is medisch wetenschapper en epidemioloog. Drs. Joop A.A. de Beer is demograaf.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Op 4 juli
Voor 17.00 uur: Dr Luc Bonneux, tel 020 35 65 248, 0032 4 94 98 92 99

Op 5 en 6 juli
Dr Luc Bonneux, 00 32 34 55 02 30, 00 32 4 94 98 92 99


---- --