Nieuwe Aanbestedingswet maakt einde aan lappendeken
04/07/2008 11:23
Bouwend Nederland
De Eerste Kamer doet er zeer verstandig aan om in te stemmen met de nieuwe Aanbestedingswet. Op die wet is kritiek, met name ook van aanbesteders. Toch kan de invoering niet langer wachten. De nieuwe wet en bijbehorende amvb biedt immers eenduidigheid in procedures en stelt paal en perk aan de eisen voor de inschrijvers.
De analyse van 2500 aanbestedingen in 2007 in de grond-, weg- en waterbouw bewijst de noodzaak van de nieuwe wet. De gewenste innovatie blijft volledig uit. Daarentegen stellen aanbesteders van bouwprojecten naar eigen inzicht en behoefte alleen maar zwaardere eisen aan inschrijvers.
Er is kritiek op de nieuwe wet, bijvoorbeeld over de omvang ervan. De honderden pagina's tekst zouden leiden tot extra regeldruk. De meeste pagina's betreffen echter uitgeschreven procedures, zowel Europees als nationaal. Geen extra regels dus, maar uitgeschreven regels. Maar dat is geen reden de wet niet in te voeren. Integendeel. Alle aanbesteders hebben dan met dezelfde regelgeving te maken. Dat maakt het voor alle partijen eenduidiger en dat leidt bovendien tot een beperking van de transactiekosten.
De analyse van de GWW-aanbestedingen laat zien dat de huidige inkoopvrijheid vooral leidt tot steeds hogere inschrijvingseisen: in 2007 is ruim 40% als disproportioneel aangemerkt! De nieuwe wet stelt hier paal en perk aan en dat is heel erg hard nodig.
Het uitgangspunt moet zijn dat één succesvol, relevant en afgerond referentieproject genoeg moet is, gecombineerd met een beperkte eis rond de financiële gegoedheid.
De bouwsector is al jarenlang mede afhankelijk van aanbestedingen. De nieuwe wet bevordert duidelijkheid en eenduidigheid voor alle partijen. Zonder de wet zijn de opdrachtgevers én de opdrachtnemers absoluut niet beter af. De 4000 aanbestedende diensten in Nederland voeren momenteel immers elk een eigen beleid en hebben elk hun eigen gewoontes gecultiveerd. De nieuwe wet pakt die lappendeken aan en dat is voor inschrijvers een situatie om reikhalzend naar uit te kijken.
http://www.bouwendnederland.nl