Gemeente Onderbanken


"Niet zonder werk"

Het re-integratieproject Niet zonder werk in de gemeenten Brunssum, Onderbanken en Landgraaf is met succes afgesloten. Bijna tweederde van de kandidaten werd geplaatst. Daarmee voldoet het project, dat in mei 2006 als een landelijk experiment van start ging, aan de verwachtingen. Inmiddels is een vervolg van start gegaan.

De gemeenten Brunssum, Onderbanken en Landgraaf namen sinds 1 mei 2006 deel aan een landelijk experiment om mensen in de bijstand aan een betaalde baan te helpen. In dit proefproject, Niet zonder werk, krijgen klanten van Sociale Zaken bij Randstad Rentree een re-integratie-werkovereenkomst (RWO) en zijn daardoor niet meer afhankelijk van een bijstandsuitkering. Het inkomen dat men gaat verdienen ligt onder het wettelijke minimumloon, maar wel iets boven de bijstandsuitkering. Hiervan gaat voor de deelnemers een extra prikkel uit om volwaardig betaald werk te vinden. Na Amsterdam en Zwijndrecht waren Brunssum, Onderbanken en Landgraaf de eerste gemeenten die aan dit landelijke experiment deelnemen (zie kader voor meer informatie over de opzet van Niet zonder werk).

Resultaten
Aan Niet zonder werk deden 67 cliënten van Sociale Zaken van de gemeente Brunssum, Onderbanken en Landgraaf (nu ISD BOL) mee: 20 kandidaten uit Brunssum, 3 uit Onderbanken en 44 uit Landgraaf. Het grootste deel van deze groep zat al langer dan zes maanden in de bijstanduitkering. In aanmerking kwamen mensen van 23 jaar of ouder en die gemotiveerd waren om te werken, maar daarbij hulp en ondersteuning goed konden gebruiken.

Het project ging in mei 2006 van start. Eind 2006 ging de laatste kandidaat aan de slag. Voor het beoordelen van het succespercentage gold dat kandidaten voor minstens een half jaar een betaalde baan moesten verwerven, of uitkeringsvrij bleven. Begin 2008 werd het project afgesloten.

Uit de resultaten blijkt dat het project ruimschoots aan de verwachtingen (50 procent uitstroom naar een reguliere baan) heeft voldaan: 63 procent stroomde uiteindelijk uit naar een (betaalde) baan of kwam op een andere wijze uit de uitkeringssituatie. In Brunssum lag het plaatsingspercentage op 57 procent, in Onderbanken op 66 procent en in Landgraaf op 65 procent.

Het succes van Niet zonder werk heeft er inmiddels toe geleid dat ISD BOL met een vervolgproject van start is gegaan dat vergelijkbaar is met Niet zonder werk. Dit vervolg, waarvoor medio juni 2008 de werving en selectie startte, biedt voorlopig plaats aan 60 kandidaten (30 uit Brunssum/Onderbanken, en 30 uit Landgraaf).

Het project Niet zonder werk
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om het minimumloon te betalen. Voor veel werkgevers is deze vereiste een hoge drempel om mensen in loondienst te nemen. Het ministerie van Sociale Zaken, de vakbonden en Randstad Rentree hebben daarom in 2005 een akkoord bereikt over een experiment waarbij Randstad Rentree klanten van gemeentelijke sociale diensten in dienst neemt, tegen een inkomen rond bijstandsniveau (op basis van een zogenaamde re-integratie-werkovereenkomst, RWO). Deze mensen kunnen vervolgens, via Randstad Uitzendbureau, op uitzendbasis werkervaring opdoen.

Werkgevers betalen Randstad Rentree voor deze uitzendkrachten een vergoeding die aansluit bij de capaciteiten van de werknemer en die kan variëren van 0 tot 100 procent van het wettelijke minimumloon. Zo wordt het voor werkgevers aantrekkelijk om mensen in dienst te nemen. Op hun beurt doen de uitzendkrachten werkervaring op, waardoor het voor hen makkelijker wordt om een vaste baan te vinden.

Elke re-integratie-werkovereenkomst heeft een duur van maximaal één jaar. Gedurende die periode doen de deelnemers op uitzendbasis werkervaring op terwijl ze tegelijkertijd begeleid worden bij het vinden van regulier betaald werk. Het is dan ook goed mogelijk dat de RWO korter dan één jaar duurt, wanneer de klant een reguliere baan aanvaardt. Lukt het niet om een deelnemer binnen dat jaar uit te laten stromen, dan wordt hij of zij opnieuw ingeschreven bij de gemeentelijke sociale dienst.