Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Raad stelt wijkvisie Vreewijk vast ondanks twijfels over commitment comwonen

De deelraad heeft op 26 juni 2008 de wijkvisie Vreewijk vastgesteld. Door middel van een aantal amendementen en moties werden op de valreep nog tekstuele wijzigingen en randvoorwaarden aangebracht. Hiermee is onder meer het compromisvoorstel van wethouder Karakus verankerd in de wijkvisie.

Behoud, tenzij
Het compromisvoorstel bevat garanties als het uitgangspunt behoud, tenzij in plaats van sloop, tenzij, een blok-per-blok-beoordeling van de woningen, en een terugkeergarantie voor bewoners. Ook bepalingen over bijvoorbeeld overleg met bewoners over de definitieve ontwerpen van eventuele nieuwbouw zijn bij raadsbesluit onderdeel geworden van het officiële document.

Gebrek aan vertrouwen
Marco van Lent (PvdA) wees er tijdens het debat op dat in het concept raadsbesluit geen enkele verwijzing was opgenomen naar het compromisvoorstel. Daarom diende hij vijf amendementen in. Daardoor komt een aantal punten afkomstig van de bewonersorganisatie Vreewijk en uit de hoorzittingen alsnog terecht in de wijkvisie. Ook zal een aantal uitvoeringsprogrammas rond de woningvoorraad verder uitgewerkt worden in lijn met het compromisvoorstel en daarna aan de raad worden voorgelegd. Verder concludeerde Van Lent dat de belangrijkste reden waarom de raad aarzelde om in te stemmen met de wijkvisie, een gebrek aan vertrouwen was in comwonen.

Brief
Een brief van de woningcorporatie aan burgemeester en wethouders, die sommige raadsleden pas op de dag van de deelraadsvergadering onder ogen hadden gekregen, had opnieuw grote twijfels opgeroepen. Met name de opmerking dat betrokkenheid van de bewonersorganisatie en de huurdersvereniging belangrijk en vanzelfsprekend is, met meteen daarachter de kanttekening dat de keuze voor restauratie of sloop van een woonblok uiteindelijk de verantwoordelijkheid van comwonen is, verhardde de standpunten van de politici.

Geen kaders
Het vertrouwen in comwonen en de arrogante houding van de corporatie is al lange tijd punt van discussie, stelde Yusuf Tahiroglu (GroenLinks). Het compromisvoorstel is een vrijbrief voor comwonen, want wat is behoud, tenzij? Er zijn geen randvoorwaarden en kaders geformuleerd. Daarmee haal je de onrust bij bewoners niet weg. In de brief geven ze nogmaals aan: wij zijn de baas, het zijn ónze woningen, wij bepalen of we gaan slopen of niet.

Niet bijgesteld
Het CDA had vooral kritiek richting dagelijks bestuur. Bewoners hebben aangegeven: we zijn niet gehoord, sprak Wyrnus Pikeur. Dan moet je het proces tijdig bijstellen, dat heeft u nagelaten. De PvdA moet met vele amendementen komen. Eigenlijk had de wijkvisie herschreven moeten worden, maar u vraagt ons om die nu vast te stellen.

Louter cosmetisch
Nel Noël Arnold (Leefbaar Rotterdam) verklaarde dat er bij bewoners geen vertrouwen meer is in comwonen. Dat was ook al duidelijk geworden in het vragenhalfuur van de commissie Vreewijk-Katendrecht op maandag 23 juni. Ook toen werd door bewoners en politici geconcludeerd dat geen letter of komma in de concept wijkvisie was gewijzigd. Kortom, het hele participatieproces blijkt louter cosmetisch te zijn geweest, aldus penningmeester Van Dodewaard van de Bewonersorganisatie Vreewijk.

Onrust bij bewoners
Leefbaar Rotterdam diende een motie in waarin werd geconstateerd dat er onvoldoende participatie had plaatsgevonden bij het samenstellen van de concept wijkvisie, waardoor veel onrust is ontstaan bij bewoners. Verder wordt in de motie gesteld dat bewoners die in Vreewijk willen blijven wonen niet voor onredelijke kosten moeten worden gesteld en ruim van tevoren moeten weten waar zij aan toe zijn. De motie werd aangenomen, met tegenstemmen van Wyrnus Pikeur (CDA), Serdar Çiçek en Jo den Haan (beiden PvdA).

Recht op terugkeer
In de motie van Leefbaar Rotterdam wordt het dagelijks bestuur gevraagd erop aan te dringen dat er uniforme afspraken worden gemaakt inzake de rechten van huurders bij gedwongen verhuizing, dat in die afspraken het recht op terugkeer/blijven wonen in Vreewijk wordt vastgelegd, en dat in het sociaal plan een verhuiskostencompensatie wordt opgenomen. Een punt over geen huurharmonisatie en geen onredelijke huurverhogingen werd tijdens het debat geschrapt, nadat dagelijks bestuurder Gülami Yesildal had aangegeven dat de deelgemeente daar geen zeggenschap over heeft.

Overheid faalt
George Verhaegen (SP) zei er ondanks het compromisvoorstel en door de PvdA voorgestelde aanpassingen onvoldoende vertrouwen in te hebben dat de wijkvisie grootschalige ingrepen kan tegengaan. In het hele doen en laten van comwonen staat slopen voorop, stelde hij. De overheid faalt bij het in toom houden van comwonen.

Geen aandachtswijk
De SP diende een motie in waarin het dagelijks bestuur opdracht kreeg te bewerkstelligen dat Vreewijk van de lijst van aandachtswijken wordt afgehaald. Het stempel van aandachtswijk is een vrijbrief voor het doorvoeren van allerlei grote ingrepen, aldus de overweging. De motie werd later op de avond afgewezen door de raad; alleen Yvonne de Winter (Leefbaar Rotterdam) steunde Verhaegen.

Geen onduidelijkheid
Portefeuillehouder Yesildal benadrukte dat er met de wethouder en comwonen meerdere gesprekken zijn geweest en keihard is gewerkt aan het compromisvoorstel. Comwonen committeert zich totaal aan het compromisvoorstel, dat staat ook in de brief. Dat een aantal passages in de brief voor meerdere uitleg vatbaar zijn, ben ik met u eens. Maar dat comwonen achter het compromisvoorstel staat, daar is geen onduidelijkheid over. Over de bewonersparticipatie zei Yesildal dat er een nieuw traject wordt opgezet met de bewonersorganisatie (BOV) en de huurdersvereniging (Vreelom).

Wél geluisterd
In de commissievergadering maandagavond, waar wethouder Karakus als toehoorder aanwezig was, verklaarde Yesildal: Wij hebben juist heel erg gericht en scherp geluisterd naar bewoners. Signalen uit de hoorzittingen hebben we serieus genomen. Er ligt nu ook een compromisvoorstel van de wethouder. Bij de herstructurering nemen we twee dingen mee: het TNO-onderzoek en het rapport van De Nijl Architecten. En bij de uitwerking willen we nauw samenwerken met de BOV en Vreelom.

Randvoorwaarden
Met de amendementen en moties van de Partij van de Arbeid zijn vooral over de betrokkenheid van de bewoners in het verdere traject diverse randvoorwaarden vastgelegd. Zo zullen tijdens het ontwerpproces verschillende mogelijkheden beoordeeld moeten kunnen worden en dienen keuzes samen met bewoners gemaakt te worden (motie participatieafspraak). Het dagelijks bestuur heeft opdracht gekregen van de raad om hierover met comwonen afspraken te maken.

Onderzoek
De motie sociale monitor stelt dat het wenselijk is om een onderzoek te starten naar de effecten van herstructureringen op de sociale positie van bewoners. Verder moet een programma worden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de sociale verbanden in de wijk door de ontwikkelingen niet worden aangetast (motie sociale infrastructuur).

Fasering
De motie fasering bepaalt dat eerst de te renoveren blokken worden aangepakt en pas na een tweede meting door TNO de verzakte blokken beoordeeld worden. Ook wordt het dagelijks bestuur verzocht om aan minister Plasterk extra middelen te vragen voor het behoud van het stadsgezicht van Vreewijk (motie landelijke financiering). Verder moet er een onafhankelijk procesbegeleider aangesteld worden (motie herstel van vertrouwen) en moet een extern deskundige de bewonersgroepen ondersteunen op het gebied van procedures en technische kennis (motie bewonersondersteuning).

Stemverklaringen
Jo den Haan (PvdA) steunde alleen die laatste motie. In een stemverklaring gaf hij aan vanwege de arrogante houding en de meest recente brief van comwonen tégen te zullen stemmen. Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) zei in een stemverklaring positief te staan tegenover tal van onderdelen, maar toch tegen de wijkvisie als geheel te zullen stemmen. Eerder, aan het einde van het debat, had ook Marco van Lent (PvdA) een slotverklaring afgelegd. Hij zei voor de positieve insteek te kiezen, ook al vond hij dat moeilijk. Ik wil binnen korte termijn vernemen dat comwonen zich aan de vastgestelde wijkvisie verbindt en binnenkort moet het overleg starten met de bewoners over de procesafspraken.

Stemming
De amendementen en moties van de PvdA werden allemaal aangenomen. Met inachtneming van de voorgestelde aanpassingen en toevoegingen werd uiteindelijk ook de wijkvisie vastgesteld door de raad. De fracties van de PvdA (behalve Jo den Haan) en Leefbaar Rotterdam (behalve Yvonne de Winter) stemden voor vaststelling van de wijkvisie. Naast Jo den Haan en Yvonne de Winter stemden ook Yusuf Tahiroglu (GroenLinks), Wyrnus Pikeur (CDA) en George Verhaegen (SP) tegen het vaststellen van de wijkvisie.

(foto: Minister Plasterk van Cultuur bracht 2 juni nog een werkbezoek aan Vreewijk. De minister kwam met eigen ogen kijken wat deze wijk op Rotterdam Zuid nu zo bijzonder maakt. Plasterk roemde de sociale cohesie, en de mooie architectuur van de buurt. Een ding was hem heel duidelijk geworden. Bij Vreewijk gaat het niet alleen om woningen, kubieke meters en de kwaliteit van de spouwmuren. De sociale cohesie in de wijk is hecht. Bewoners willen voor geen goud naar elders vertrekken. Ook al zijn veel huizen klein, ze wonen er met veel plezier.)