persbericht
Amsterdam, 4 juli 2008
2008/067/CA
Diepte-elektrodes in de hersenen
Nieuwe techniek om epilepsiebron op te sporen
Neurochirurgen van VU medisch centrum brachten onlangs, in samenwerking met neurologen van VUmc en de Stichting Epilepsie Instellingen in Nederland (SEIN), op een nieuwe manier diepte-elektrodes aan in de hersenen van een epilepsiepatiënt. Met behulp van navigatieapparatuur konden zij de elektrodes heel precies plaatsen. Deze unieke techniek maakt het mogelijk de bron van epilepsie in de hersenen op te sporen. Is dat gelukt, dan wordt dat deel van de hersenen als dat veilig kan operatief verwijderd waardoor de epilepsieaanvallen stoppen. Dit is een enorme uitkomst voor patiënten met ernstige epilepsie.
Het bijzondere van de nieuwe techniek is het gebruik van computerbeelden en navigatieapparatuur. Daardoor kunnen de neurochirurgen de diepte-elektrodes niet alleen nauwkeurig en veilig diep in de hersenen plaatsen, het is ook zo min mogelijk belastend voor de patiënt. Na het plaatsen van de elektrodes beoordelen artsen van de afdeling klinische neurofysiologie voortdurend de hersenactiviteit van de patiënt op een monitor. Zodra een epilepsieaanval plaatsvindt, is te zien in welk deel van de hersenen deze aanval zijn oorsprong had.
Zo werd bij deze patiënt ontdekt dat verschillende, niet voor de hand liggende hersendelen de epilepsieaanvallen onafhankelijk van elkaar veroorzaakten. Tijdens een tweede operatie konden deze delen vorige week veilig worden verwijderd. De patiënt maakt het uitstekend en heeft tot op heden geen nieuwe aanval meer gehad.
Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen, ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de prikkeloverdracht in de hersenen. Het gevolg van de storing is een plotselinge en overmatige ontlading van (groepen) hersencellen: een aanval. Epilepsie wordt veelal succesvol met medicijnen behandeld. Een geselecteerde groep van patiënten die onvoldoende reageert op medicijnen komt in aanmerking voor epilepsiechirurgie. Het is al langer mogelijk om de bron van epilepsie te lokaliseren met behulp van oppervlakkige elektrodes op de hersenen. De tot dusver in Nederland gebruikte methoden zijn echter niet toereikend bij patiënten bij wie de epilepsiebron diep in de hersenen zit.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum