UMC Utrecht


Biofeedback verhelpt incontinentie

Biofeedback-training is zeer succesvol bij het bestrijden van incontinentie bij kinderen. Het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht, is internationaal een van de grondleggers van cognitieve biofeedback-training, de huidige standaardbehandeling. Het lost incontinentie in zestig tot tachtig procent van de gevallen op. Dit valt te lezen in het nieuwste nummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht, dat vrijdag 4 juli verschijnt.

"Alle grote ziekenhuizen hebben inmiddels een poliklinisch spreekuur voor kinderen met incontinentie en de meeste therapeuten zijn in het WKZ opgeleid", zegt urotherapeut Marianne Vijverberg in magazine Uniek. "Meestal lukt het om zeker tachtig procent van de behandelde kinderen droog te krijgen. In het WKZ zitten we ongeveer op zestig procent, omdat wij de elders mislukte gevallen krijgen." Dit jaar is de officiële landelijke opleiding tot urotherapeut van start gegaan in het UMC Utrecht.

Een belangrijk onderdeel is de biofeedback van het plaspatroon. Dit houdt in dat kinderen plassen op een speciale wc die de kracht van hun urinestraal meet en zo afwijkende plaspatronen zichtbaar maakt. Dankzij deze zogeheten uroflowmetrie zien kinderen meteen het resultaat van hun plas, een grafiek die de hoeveelheid urine tegen de tijd uitzet.

Urineverlies bij kinderen is een medisch probleem en geen psychosociale ontwikkelingsstoornis, die bijvoorbeeld te maken zou hebben met problemen thuis of op school. Dit inzicht is in het UMC Utrecht al zo'n 25 jaar gemeengoed. "Je wordt niet incontinent, je bent het", stelt kinderuroloog dr. Tom de Jong.

Verder in Uniek 3 onder meer het verhaal van Jordy van Straten. Hij onderging een stamceltransplantatie en genas van een levensbedreigende ziekte. Hiervoor bracht hij zeven weken door in een afgesloten, luchtgezuiverde kamer op de afdeling Giraf. Dat is één van de twee gespecialiseerde afdelingen voor stamceltransplantaties in Nederland.

Daarnaast vertelt cardiovasculair onderzoeker prof. dr. Gerard Pasterkamp waarom hij biomarkers zoekt voor hart- en vaatziekten. "Het ultieme doel is methodes te ontwikkelen die aan het bed van de patiënt gebruikt kunnen worden om het risico op aderverkalking te bepalen."

Uniek 3 van 2008 is online te lezen op www.uniekmagazine.nl. Download daar de pdf of blader het magazine digitaal door.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7557483. Buiten kantooruren via 088-755 5555
woensdag 2 juli 2008