KNHS


Nederland tweede in Super League Aken
3 juli 2008
Zoer-Aken

Okidoki enige dubbel foutloze paard in Aachener Soers

AKEN (KNHS) - Het enige paard in het 32 deelnemers tellende veld dat in beide manches het gehele parcours in takt liet was Okidoki. Gretig galopperend en spottend met de wetten van de zwaartekracht zweefde hij over het loodzware parcours. Nergens een hapering, nergens een spoor van twijfel. Met deze prestatie hebben Albert Zoer (Echten) en Okidoki zich gemeld als huizenhoge favoriet voor een podiumplaats in Hong Kong.

Toch zou er onrecht worden gedaan om alle lof aan Zoer en Okidoki toe te zwaaien. Ook Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraad's O'Brien (4 en 4) en Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon Armanie (8 en 4) komt alle waardering toe voor hun uitstekende ritten. Maar heel veel waardering was er ook voor het fantastische karakter van Eurocommerce Berlin met Gerco Schröder (Tubbergen), ondanks het feit dat zij in beide manches voor het weg te strepen resultaat verantwoordelijk waren. In de eerste manche verloor de schimmelhengst in de landing na de tweede hindernis beide hoefijzers van de voorbenen. Op de glibberige grasbodem is het springen van een parcours mogelijk te vergelijken met een manke hordenloper zonder spikes in zijn schoenen. Een paar keer glibberde de hengst en op de sloot, waar Berlin normaal geen enkele moeite mee heeft, was er even een hapering, waardoor dar de eerste fout werd gemaakt. Daarna werd een tweede fout gemaakt op de triple bar, de insprong van de dubbel, die enorm hoog en breed was. Normaliter zou het vertrouwen van het paard iets geschokt zijn. Maar in de tweede manche bleek daar helemaal niets van. Eurocommerce Berlin sprong weer met alle vermogen en souplesse die hem zo kenmerkt. Alleen op dezelfde triple bar, die ver weg stond van de hindernis daarvoor, werd weer een foutje gemaakt. Nederland werd tweede, achter Duitsland, waardoor Duitsland ook Nederland voorbij ging in de tussenstand van de Super League, maar met nog drie wedstrijden te gaan is het voor het Oranje kwartet nog steeds mogelijk om in Barcelona medio september deze wedstrijdenreeks winnend af te sluiten.

Na de eerste manche had het Nederlandse team 12 strafpunten verzameld en deelde daarmee de derde plaats met Ierland. Duitsland voerde het tussenklassement aan met twee strafpunten, voor de Amerikanen met vijf. In die eerste ronde konden slechts vier foutloze ritten genoteerd worden, net zoveel als in de tweede. Maar de wedstrijd kantelde. De Amerikanen wierpen balken uit de lepels, de Belgen kregen hun team niet rond en de Zwitsers hielden het na drie ruiters ook voor gezien. Uiteindelijk spitste de strijd zich toe op de Britten, de Nederlanders en de Duitsers. Toen John Whitaker als laatste starter met de in Nederland gefokte Peppermill vijf strafpunten had verzameld was Nederland zeker van de tweede plaats, omdat de Britten op een totaal van 21 punten waren geëindigd. Nederland hoefde bij haar totaal van twaalf strafpunten uit de eerste ronde slechts acht strafpunten op te tellen. Dat konden er zelfs nog maar vier worden, wanneer Schröder foutloos zou blijven, waardoor zijn foutloze rit Nederland op zestien strafpunten kon brengen. Daardoor moest Meredith Michaels-Beerbaum met Shutterfly, als laatste starter voor Duitsland, een rit neerzetten met maximaal twee afgeworpen balken om een barrage met Nederland te ontlopen. Met de vijf strafpunten van Gerco kreeg Duitsland de zege min of meer in de schoot geworpen en hoefde Duitsland Michaels-Beerbaum niet meer van start te laten gaan.

In de tussenstand van de Samsung Super League heeft Duitsland nu de leiding van Nederland overgenomen en staan de Britten op de derde plaats, gevolgd door de USA.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer informatie op: www.chioaachen.de

Uitslag Samsung Super League Aken:


1) Duitsland - 16

2) Nederland - 20
Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 4 + 4 Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon Armanie - 8 + 4 Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 0 + 0
Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Berlin - (9) + (5)
3) USA - 21
3) Groot-Brittannië - 21
5) Zweden - 27
6) Ierland - 29
7) Zwitserland - 49
8) België - uitgeschakeld

Tussenstand na 5 wedstrijden:


1) Duitsland - 32

2) Nederland - 30.5

3) Groot-Brittannië - 23,.5

4) USA - 21.33

5) België - 19.5

6) Zwitserland - 16.08

7) Ierland - 13.83

8) Zweden - 5.75

Foto Albert Zoer met Okidoki door: www.JMint.eu / Cedric Vlemmings