Gemeente Rotterdam

Nr. 127

3 juli 2008

Autovrije Zondag als City Lounge evenement

Rotterdam gaat de komende jaren de autovrije zondag neerzetten als een aansprekend dynamisch programma waarmee de autogebruiker wordt aangesproken en wordt verleid om gebruik te maken van P+R- locaties, het openbaar vervoer en de fiets. De autovrije zondag wordt gepositioneerd als een City Lounge evenement waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij één of meer bestaande evenementen. Wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) heeft daarover vanmiddag de gemeenteraad geinformeerd. De invulling en uitwerking zal plaatsvinden in nauwe samenwerking met de Ondernemersfederatie Rotterdam City. In 2008 vindt een beperkte uitvoering plaats die komende jaren wordt uitgebreid.

Op grond van de evaluatie van het Rotterdams Klimaatfestival, dat vorig jaar van 16 september t/m 21 september plaatsvond, is besloten te kiezen voor een nieuwe opzet die beter beantwoordt aan het doel van een autovrije zondag. Dat betekent meer inzet om automobilisten te verleiden om die dag niet met de auto naar het centrum te komen.

Rotterdam City Lounge

De nieuwe invulling van de autovrije zondag richt zich op de frequente bezoeker die met de auto de Rotterdamse binnenstad bezoekt tijdens koopzondag en/of evenementen en die daarbij gebruik maakt van de parkeergarages in het centrum. Hiermee sluit de autovrije zondag aan bij de ambities die Rotterdam onlangs heeft gepresenteerd onder de noemer City Lounge, de plannen waarmee Rotterdam komende jaren de binnenstad verder ontwikkelt tot een kwaliteitsplek voor ontmoeting, verblijf en vermaak voor zowel bewoners, bedrijven als bezoekers.

Shoppen tijdens de autovrije zondag

Samen met de Ondernemersfederatie en verschillende bedrijven wordt gekeken naar de mogelijkheden om het gebruik van het gebruik openbaar vervoer te stimuleren, bijvoorbeeld door het gratis thuisbezorgen van boodschappen of deze op P+R-locaties af te geven, op vertoning van een openbaar vervoerbewijs. De invulling van het City Lounge + Shop evenement wordt in nauwe samenwerking met de Ondernemersfederatie Rotterdam City verder uitgewerkt.

Voor het jaar 2008 wordt onderzocht of de try-out van de YOUR City Games, ter opwarming voor de eerste editie van de City Games in het Jongerenjaar 2009, op de Coolsingel ter hoogte van de Koopgoot plaats kan vinden. Het blijven rijden van de tramlijnen is daarbij een belangrijke voorwaarde. Het college heeft besloten dit jaar de Coolsingel ter hoogte van de Koopgoot.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam