Dexia Bank


vennootschap aan te nemen

Dexia is van plan het statuut van Europese vennootschap aan te nemen en wijzigt zijn operationele organisatie.

3/07/2008

Gereglementeerde informatie* - Brussel, Parijs, 3 juli 2008 - De raad van bestuur van Dexia is bijeengekomen onder het voorzitterschap van Pierre Richard en heeft de situatie van de Groep doorgenomen. De raad heeft met name ingestemd met het evolutieproject voor de operationele organisatie van Dexia, dat werd voorgesteld door het directiecomité van de Groep.

Dit project beoogt een grotere integratie van de Groep en een vereenvoudiging van zijn organisatie en beslissingsprocedures. Het voorziet met name in:


* de toekenning van een statuut van Europese vennootschap (Dexia EV), om het Europese karakter te bevestigen van een Groep die sterk verankerd is in België en Frankrijk van bij zijn oprichting;
* de vereenvoudiging van de organisatie van de verschillende metiers, om de commerciële doeltreffendheid te verhogen;
* de versterking van de integratie van de supportfuncties binnen Dexia EV, onder andere via het delen van de competentiecentra.

Dankzij dit project zal de Groep:


* de cliëntenbenadering in alle markten en metiers coherenter kunnen maken, in het bijzonder als wereldwijde marktleider in de financiering van de lokale besturen en grote openbare infrastructuurvoorzieningen;

* de risicobeheersing en het risicobeheer kunnen versterken.

Tijdens de zomer zullen deze voorstellen worden voorgelegd aan de toezichthouders van de Groep en worden afgerond binnen elke betrokken entiteit. Vanaf september zal er dan overleg worden gepleegd met de sociale partners, om vanaf eind 2008 tot een geleidelijke implementatie te komen.

De raad van bestuur heeft eveneens de voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het directiecomité bekrachtigd: benoeming van Alain Delouis tot hoofd financiële dienstverlening aan de openbare sector, projectfinanciering en credit enhancement en benoeming van Benoît Debroise tot hoofd thesaurie en kapitaalmarkten. Daarnaast werd Véronique Thirion, verantwoordelijke human resources, benoemd tot geassocieerd lid van het directiecomité.

Pierre Richard, voorzitter van de raad van bestuur: "De evolutie van Dexia naar het statuut van Europese vennootschap lag in het verlengde van de basisdoelstellingen van de Groep, die in 1996 werd opgericht door de evenwichtige fusie van Crédit local de France en het Gemeentekrediet van België. De raad staat positief tegenover de invoering van deze wijzigingen door een directieteam onder leiding van gedelegeerd bestuurder Axel Miller."

Axel Miller, afgevaardigd bestuurder en voorzitter van het directiecomité: "Elke organisatie moet haar structuren voortdurend aanpassen aan de uitdagingen van de markt. Al onze activiteiten zodanig organiseren dat ze een meerwaarde bieden aan onze cliënten, moet centraal blijven staan in onze aanpak. Dankzij een sterke commerciële aanwezigheid in al onze vestigingen, ondersteund door efficiënte centrale teams met verantwoordelijkheidszin, kunnen wij onze strategie optimaal ontwikkelen. De evolutie die wij beogen, zal ervoor zorgen dat wij doeltreffender kunnen werken, met een beter gestructureerde organisatie, in alle markten waarin wij actief zijn. Hierdoor zullen wij ons kunnen toespitsen op de vaardigheden van onze ruim 35.000 medewerkers die verspreid zijn over 37 landen, om het strategische project van de Groep nog sneller en beter te ontwikkelen. Het biedt ons bovendien de mogelijkheid om binnen de Groep een echte mobiliteit op internationale schaal te waarborgen en onze medewerkers de beste loopbaanvooruitzichten en kansen op professionele ontwikkeling te bieden."


* Dexia is een beursgenoteerd bedrijf. Dit persbericht bevat informatie die onderworpen is aan de transparantievoorschriften.

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Met een beurskapitalisatie van 20,3 miljard EUR op 31 december 2007 behoort Dexia tot de vijftien grootste financiële instellingen van de eurozone. Op dezelfde datum telde de Groep 35 200 medewerkers, gespreid over 37 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap op het vlak van Public/Project Finance.