Ingezonden persbericht


Dit is een gezamenlijk persbericht van SARA, NCF en IBM

SARA s nieuwe IBM POWER6 Supercomputer versterkt concurrentiepositie van Nederlandse wetenschappers

Amsterdam 3 juli 2008: Vandaag maken SARA Reken- en Netwerkdiensten, de Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) en IBM de succesvolle installatie bekend van de nieuwe supercomputer Huygens POWER6® bij SARA in Amsterdam. Het nieuwe systeem, dat gefinancierd wordt door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), is gebaseerd op IBM POWER6 chiptechnologie, s werelds snelste microprocessor. Dr. Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, zal SARA s nieuwe supercomputer officieel openen op 11 september 2008.

Het nieuwe Huygens-systeem zal door honderden wetenschappelijke onderzoekers worden gebruikt en maakt deel uit van het Europese supercomputergrid. De enorme toename van computerkracht, geheugencapaciteit en IO-performance zal onderzoekers in Nederland in staat stellen om nieuwe wetenschappelijke grand challenges aan te pakken die tot nu toe ondenkbaar waren.

Deze Huygens POWER6 supercomputer is een nieuwe mijlpaal voor High Performance Computing in Nederland. Het systeem biedt wetenschappers de mogelijkheid om nieuwe ontdekkingen te doen en stimuleert het concurrentievermogen van de Nederlandse economie , zegt SARA-directeur Dr. Anwar Osseyran. De IBM POWER6 supercomputer is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van een zogenaamde supernode in Nederland, een internationaal knooppunt voor High Performance Computing, connectiviteit, dataopslag, software, en applicatie- en gebruikersondersteuning voor wetenschappelijke en hightech communities.

Wetenschappelijk onderzoek met een belangrijke maatschappelijke component klimaatontwikkeling, watermanagement en theoretische chemie zal hier veel van profiteren. Het nieuwe systeem zorgt voor een verviervoudiging van de rekencapaciteit van de nationale supercomputerdienstverlening bij SARA en zal op basis van de TOP-500-lijst van supercomputers (www.top500.org) die in juni 2008 is verschenen, behoren tot de 35 meest krachtige supercomputers in de wereld.

De Huygens supercomputer bij SARA is een IBM Power 575 Hydro-Cluster, dat gebaseerd is op een uniek watergekoeld systeem dat 33 procent efficiënter is dan gangbare luchtgekoelde systemen. De warmte wordt afgevoerd met watergekoelde koperen platen die in direct contact staan met iedere POWER6 microprocessor. Huygens is het eerste Power 575 Hydro-Cluster dat Linux draait. Als het systeem in augustus 2008 compleet wordt opgeleverd, zal het een theoretische piekprestatie van 60 biljoen berekeningen per seconde (Teraflop/s) behalen. Het systeem beschikt over 3328 4.7 GHz processorcores en heeft 15616 GB geheugen en 972 TB diskcapaciteit.

Dr. Patrick Aerts, directeur NCF: Sinds de oprichting van NCF, kunnen Nederlandse wetenschappers gebruik maken van state-of-the-art high-end computerfaciliteiten in Nederland. De aanschaf en installatie van Huygens herbevestigt de positie van Nederland in Europa ten gunste van het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek op topniveau.

De nieuwe Huygens supercomputer is een belangrijke uitbreiding van de Europese supercomputerinfrastructuur , zegt Harry van Dorenmalen, General Manager IBM Benelux. Supercomputers worden in toenemende mate gezien als belangrijke pijlers voor wetenschappelijke en commerciële vooruitgang in een nieuw tijdperk. Door wereldwijde technologietrends te benutten, heeft SARA een belangrijke stap gezet om goede positionering voor de Europese onderzoeksgemeenschap te bevorderen.

Het Huygens-systeem zal deel uitmaken van het DEISA-supercomputergrid (www.deisa.eu), een duurzame pan-Europese HPC-structuur waarbinnen de nationale supercomputerdienstverlening van elf toonaangevende Europese HPC-centra is geïntegreerd. Via PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) en met de nieuwe Huygens supercomputer zal Nederland een belangrijke supernode in het Europese HPC-ecosystem worden. Dit is van belang voor zowel de Nederlandse wetenschappelijke gemeenschap als voor de Nederlandse samenleving vanwege klimaatverandering en watermanagement.

# # #

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten is het nationale Supercomputing en grid service centrum en levert een compleet pakket geavanceerde ICT-diensten op het gebied van high performance computing & visualisatie, high performance networking, griddiensten en andere e-Science-diensten. Sinds 1985 is SARA verantwoordelijk voor de nationale supercomputerdienstverlening. De meest aansprekende activiteiten en faciliteiten bij SARA zijn de nationale supercomputer, het nationaal rekencluster, het Network Operations Center van het academische high-bandwidth netwerk SURFnet6, het optische exchange point NetherLight dat vele National Research and Education Networks (NRENs) met elkaar verbindt, en de eerste Europese Virtual Reality CAVE".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marina den Hartog tel. +31 (0)20 592 8009, email: m.den.hartog@sara.nl, Axel Berg, tel. +31 (0)20 592 3000, email: axel@sara.nl, of Walter Lioen, tel. +31 (0)20 592 3000, email: lioen@sara.nl

Over NCF
NCF is een onafhankelijke stichting onder de paraplu van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NCF is verantwoordelijk voor de high-end computing infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. (www.nwo.nl/ncf)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Naomi Messing tel +31 (0)70 3440526, email: messing@nwo.nl of Peter Michielse tel: +31 (0)70 3440531, email: michielse@nwo.nl

Over IBM Supercomputing en Hydro-Cluster
IBM's nieuwe POWER6 "Hydro-Cluster" supercomputer, de Power 575, is gemaakt om gebruikers te ondersteunen bij het oplossen van s werelds meest uitdagende problemen op het gebied van onder andere energie, luchtvaart en het klimaatmodelering. Het nieuwe super-dense systeem betekent een doorbraak op het gebied van green IT en maakt gebruik van een uniek, in-rack, waterkoelingssysteem. Met 448 processor cores per rack biedt het gebruikers bijna vijf keer meer performance en is het drie keer energiezuiniger dan zijn voorganger. Voor meer informatie over IBM supercomputing:
http://www-03.ibm.com/servers/deepcomputing/

Voor meer informatie Heleen Kamerman tel: +31 (0)20 513 6848, email: heleen.kamerman@nl.ibm.com

IBM, POWER, and Power PC are trademarks or registered trademarks of International Business Machines Corporation in the United States or other countries or both. A full list of U.S. trademarks owned by IBM may be found at: http://www.ibm.com/legal/copytrade.shtml. Linux is a registered trademark of Linus Torvalds in the United States, other countries, or both. Other company, product, and service names may be trademarks or service marks of others