Provincie Gelderland

Arnhem, 2 juli 2008

PARK LINGEZEGEN WORDT RIJKSBUFFERZONE
Bestuurders ondertekenen donderdag 3 juli overeenkomst

Park Lingezegen, het park in ontwikkeling tussen Arnhem en Nijmegen, wordt Rijksbufferzone. Het ministerie van VROM heeft deze week te kennen gegeven dat zij van plan is Park Lingezegen aan te wijzen als 'Rijksbufferzone'. Dit is een extra mooie boodschap bij de samenwerkingsovereenkomst die de bestuurders van gemeenten Lingewaard, Overbetuwe, Arnhem, Staatsbosbeheer, Stadsregio Arnhem Nijmegen, Waterschap Rivierenland en provincie Gelderland op donderdag 3 juli ondertekenen.

Aanstaande donderdag wordt de bestuursovereenkomst getekend. In die overeenkomst worden de voorwaarden, uitgangspunten en afspraken over de samenwerking vastgelegd. Ook zullen ook het Masterplan, het Uitvoeringsprogramma en de Uitgangspunten voor organisatie en beheer worden gepresenteerd. De gemeente Arnhem tekent de bestuursovereenkomst op dit moment nog niet, zij heeft meer tijd nodig voor de interne besluitvorming. Omdat Arnhem het park wel een warm hart toedraagt ondertekent deze gemeente een intentieovereenkomst. Tot slot ondertekenen alle bestuurders een intentieovereenkomst om zich in te spannen de infrastructuur rondom het park te verbeteren.

Rijksbufferzone
De status Rijksbufferszone betekent rijksondersteuning - en bescherming om het gebied groen te houden. Het is een erkenning van de opgave die de stuurgroep Park Lingezegen heeft om het park groen te houden en niet verder te laten dichtlopen met bebouwing. Op termijn kan er mogelijk ook financiering volgen uit deze status. In Nederland heeft een tiental gebieden de aanwijzing Rijksbufferzone. Voorbeelden van bufferzonegebieden zijn Amsterdam-Haarlem, Den Haag-Leiden-Zoetermeer en Midden-Delfland. Deze gebieden zijn sindsdien gevrijwaard van grootschalige bebouwing en zijn mede daardoor van grote waarde voor de stedelingen die dicht bij huis van open landschappen willen genieten. In de loop van de jaren zijn de rijksbufferzones steeds meer onderdeel gaan uitmaken van de stedelijke netwerkvorming. Zij hebben naast hun belangrijke functie als 'buffer' tussen de steden ook een toenemende rol gekregen als recreatiemogelijkheid voor de stedelijke bevolking. Toegankelijkheid en bruikbaarheid van het buitengebied voor fietsen, wandelen, varen en paardrijden heeft daarbij prioriteit, maar ook de aanleg van een openluchttheater is een voorbeeld van een dagrecreatieve voorziening, dat hierbij past. Het Masterplan voor Park Lingezegen wordt morgen bij de ondertekening van de bestuursovereenkomst openbaar gemaakt. De invulling die het masterplan voor het park geeft, vormt tevens een prima invulling van de bufferzone.