!!! EMBARGO TOT DONDERDAG 3 JULI 20.00 UUR !!!
Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Bètawetenschappen
2 juli 2008
Versterkte beweging ijskap heeft geen gevolgen voor zeespiegelstijging
De snelheid waarmee het gletsjerijs aan de rand van de Groenlandse ijskap beweegt, neemt sterk toe als gevolg van afsmelting. Echter, op lange termijn wordt dit proces doorbroken doordat het smeltwater via bredere kanalen wordt afgevoerd en de beweging van het ijs weer afneemt. Dit leidt dus uiteindelijk niet tot een versterkte zeespiegelstijging. Dit beschrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift Science van 4 juli.
De Groenlandse ijskap wordt wereldwijd in de gaten gehouden omdat een versnelde afsmelting een stijging van de zeespiegel veroorzaakt. Meer afsmelting zou kunnen zorgen voor een snellere beweging van het ijs naar lagergelegen, warmere gebieden, en dus voor nog meer afsmelting. De onderzoekers van de Universiteit Utrecht zeggen dat dit proces op de lange termijn niet zo verloopt.
GPS-metingen
De Utrechtse wetenschappers hebben sinds begin jaren negentig met GPS-metingen de beweging van de ijskap in West-Groenland bepaald. Het ijs blijkt bij warmer weer in een paar dagen tot wel vier keer zo snel te bewegen doordat het smeltwater als een smeerlaagje tussen het ijs en de ondergrond werkt. Hierdoor glijdt het ijs met toenemende snelheid naar de lagere en warmere delen van de ijskap. Het blijkt echter dat na verloop van tijd in het ijs grotere kanalen worden gevormd die het toegenomen smeltwater kunnen afvoeren. Hierdoor neemt de waterdruk aan de bodem weer af en daardoor ook de snelheid waarmee het ijs glijdt. Op de lange termijn heeft het terugkoppelingsmechanisme tussen de afsmelting van de ijskap en de beweging van de ijskap dus maar weinig invloed op de zeespiegelstijging.
Artikel
R.S.W. van de Wal, W. Boot, M.R. van den Broeke, C.J.P.P. Smeets, C.H. Reijmer, J.J.A. Donker en J. Oerlemans. Large and Rapid Melt-Induced Velocity Changes in the Ablation Zone of the Greenland Ice Sheet. Science, 4 juli 2008.
Fotobijschrift
GPS-instrument aan de rand van de Groenlandse ijskap (Foto: Roderik van de Wal en Wim Boot, IMAU, Universiteit Utrecht)
Dit onderzoek is gefinancierd door de Universiteit Utrecht en het Nederlands Polair Programma van NWO-Gebied Aard-en Levenswetenschappen.
Meer informatie
Peter van der Wilt, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3705,
Universiteit Utrechtp.m.vanderwilt@uu.nl.