PvdA Europees parlement


Goede zorg liefst dicht bij huis

2 juli 2008

Dorette Corbey

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie dat de mobiliteit van patiënten in Europa in goede banen moet leiden. Dat voorstel wordt vandaag gepresenteerd. Corbey blijft ook kritisch, want het voorstel bevat maatregelen die vergaande gevolgen hebben voor lidstaten, patiënten en hun zorgverzekeraars.

De voorgestelde richtlijn schept duidelijkheid over de rechtszekerheid van de patiënt. De Europese Commissie spoort de lidstaten aan de informatievoorziening te verbeteren door het oprichten van een nationaal informatiepunt over grensoverschrijdende zorg. "Als patiënten de grens over gaan, moeten zij er van uit kunnen gaan dat de kwaliteit gewaarborgd blijft, en dat hun rechten duidelijk zijn", stelt Corbey.

Toch zet Corbey ook vraagtekens bij het voorstel. "Het uitgangspunt van het beleid moet zijn dat patiënten toegang hebben tot goede en betrouwbare zorg in eigen land, sterker nog, in of nabij de eigen woonplaats. We hoeven patiënten niet te stimuleren om de grens over te gaan", aldus Corbey. Bovendien is de vraag of het voorstel wel voldoende garantie geeft om te voorkomen dat zorgverzekeraars hun patiënten zullen aanmoedigen een heupoperatie in een andere lidstaat te ondergaan, om zo de kosten te drukken.

Het voorstel van de Europese Commissie beoogt de ongelijkheid die er tussen de lidstaten bestaat in kwaliteit van de zorg te verminderen. In bepaalde gevallen, zoals bij zeldzame ziekten, lange wachtlijsten en patiënten in grensregio's is het van belang dat patiënten kunnen rekenen op Europese solidariteit. Corbey: "In grensregio's is het al lang de praktijk dat patiënten in het buitenland behandeld worden. Het is goed dat er nu meer zekerheid en duidelijkheid komt over de vergoedingen".