PvdA Europees parlement


Meer rechten voor homo´s voor de klas

2 juli 2008

Emine Bozkurt

De Europese Commissie is het vandaag eens geworden om de anti-discriminatieregels zo aan te passen dat ook homo´s meer bescherming krijgen. Emine Bozkurt, PvdA-woordvoerder homorechten in het Europees Parlement, had zich sterk gemaakt voor een zogeheten ´brede anti-discriminatierichtlijn' : "Ik verwelkom het voorstel van de Europese Commissie. Wel ben ik erg teleurgesteld over de uitzonderingen die zijn opgenomen."

Onder druk van het Europees Parlement heeft de Europese Commissie het voorstel op het laatste moment nog gewijzigd. Volgens het voorstel dat vandaag wordt gepresenteerd mogen homo´s in het onderwijs toch niet gediscrimineerd worden. Eerder was de Europese Commissie niet van plan dit op te nemen. Volgens het voorstel kunnen homoseksuele leraren nu niet door hun werkgever afgewezen worden op grond van hun seksuele voorkeur.

Bozkurt : "Een hele geruststelling voor leraren die gewoon voor de klas willen staan zonder zich anders voor te moeten doen of bang te zijn zich uit te spreken tegen hun werkgever".

Het voorstel van de Europese Commissie maakt nog wel een uitzondering op het terrein van familierecht. In de praktijk betekent dit dat homostellen niet in heel Europa dezelfde rechten hebben als heterostellen.

"De strijd is nog niet gestreden. Ik wil dat Europa discriminatie op àlle terreinen verbiedt", zegt Bozkurt.

Afgelopen maandag bleek uit het rapport van het Europees Agentschap voor de Grondrechten dat homo´s in sommige landen van de Europese Unie maar weinig rechten hebben. Het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht wordt nog niet overal erkend. Dat kan problemen opleveren als één van de partners een baan krijgt in het buitenland en het gezin meeverhuist. "Deze praktijken moeten nu voor eens en voor altijd worden bestreden", aldus een verontruste Bozkurt. "Ik ben het beu dat homo´s niet serieus worden genomen. Gelijke behandeling is een fundamenteel recht van de Europese Unie. Het is de verantwoordelijkheid van de Europese Unie om deze grondrechten van alle EU-burgers te beschermen. Zo gaan we niet met elkaar om in Europa."

Het Europees Parlement en de Europese ministers zullen zich de komende maanden over het voorstel van de Commissie buigen.