VVD


3-7-2008

VVD verbolgen over visieloze plannen AWBZ

Staatssecretaris Bussemaker heeft vandaag in het kamerdebat over de toekomst van de AWBZ duidelijk gemaakt dat zij wel degelijk weet waar zij met de AWBZ naar toe wil.

Woordvoerder Anouchka van Miltenburg: "Dit kabinet lijkt terug te willen naar de situatie van 1968: een kern-AWBZ voor zware, intramurale zorg waarbij de overheid beslist wat de cliënt aan zorg krijgt aangeboden." De enige verbetering die de staatssecretaris heeft aangegeven is het feit dat cliëntenraden enigszins kunnen bijsturen.

Het PGB lijkt te verdwijnen, behalve voor een klein groepje geprivilegieerde mensen. Maar duidelijk is dat er in de ogen van dit kabinet meer collectief geregeld moet worden, en minder individueel. "Helaas kan de staatssecretaris deze opmerkelijke keuze - de cliënt zou immers centraal staan - alleen met budgettaire argumenten tégen het PGB onderbouwen. Dit kabinet zit blijkbaar niet te wachten op tevreden cliënten en tevreden zorgprofessionals.", aldus Van Miltenburg.

Aan het voorstel van de VVD om te komen tot een samenhangend masterplan voor de AWBZ in plaats van slecht onderbouwde hap-snap-bezuinigingen, is de staatssecretaris helaas volledig voorbij gegaan.