Werkgevers kunnen reïntegratiekosten alsnog verhalen

03/07/2008 17:09

DAS Rechtsbijstand

Op 13 juni 2008 trad een herziene versie van de Wet Uitbreiding Loonbetalingsplicht Bij Ziekte (WULBZ) in werking. Daardoor kunnen werkgevers de kosten van reïntegratie van arbeidsongeschikte werknemers verhalen op de veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid. Dat kan met terugwerkende kracht tot vijf jaar terug. DAS biedt alle verzekerden die de afgelopen vijf jaar met deze kwestie te maken hadden, de mogelijkheid om de reïntegratiekosten alsnog te verhalen.

Werknemers kunnen arbeidsongeschikt raken door toedoen van een derde. Bijvoorbeeld door een aanrijding. Werkgevers kunnen de kosten van loondoorbetaling verhalen op de veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid. Tot 13 juni 2008 was het echter niet mogelijk om ook de kosten van reïntegratie, zoals het aanpassen van de werkplek of omscholing, te verhalen op de veroorzaker. Door de herziening van de WULBZ kan dat wel.

De herziening van de wet is, en dat is bijzonder, met onmiddellijke werking ingevoerd. Dat betekent dat werkgevers niet alleen de vanaf nu gemaakte reïntegratiekosten kunnen verhalen, maar ook de reïntegratiekosten die zij in de afgelopen vijf jaar maakten. Dat is namelijk de verjaringstermijn die geldt. DAS gaat alle verzekerden aanschrijven die in de afgelopen vijf jaar een zaak hadden waarin loonkosten op grond van de WULBZ verhaald werden. Deze werkgevers kunnen met hulp van DAS alsnog ook de reïntegratiekosten verhalen.

WULBZ

In 1996 is de ziektewet vervangen door de Wet Uitbreiding Loondoorbetaling Bij Ziekte. Werkgevers zijn sindsdien verplicht om gedurende 1 jaar 70% van het loon van de zieke werknemer door te betalen. Vaak worden er in arbeidsovereenkomsten hogere uitkeringen (volledig salaris) afgesproken. Na dit eerste jaar volgt de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). De ziektewet is niet afgeschaft voor zwangere vrouwen, zieke werklozen en mensen met een fictieve dienstbetrekking (zoals oproepkrachten).





http://www.das.nl