Gemeente Utrecht
Gemeente Utrecht investeert 2,1 miljoen extra in Initiatief Domplein
Utrecht wil zich vanuit haar programma Stadspromotie nationaal en internationaal nadrukkelijker profileren als een historische, persoonlijke stad die ruimte biedt aan vernieuwing en talent. Initiatief Domplein, de innovatieve club die de geschiedenis op, onder en van het Domplein wil laten herleven is één van de initiatieven die in dit licht ondersteuning krijgt. Bij de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 moet de allure van het Domplein in al haar grandeur zichtbaar zijn. De gemeente Utrecht stelt hiervoor 2,1 miljoen euro extra beschikbaar. Daarmee komt de gemeentelijke bijdrage aan Domplein 2013 op drie miljoen euro.
Coördinerend wethouder Domplein 2013 Marka Spit: "De kern van het programma Stadspromotie is de combinatie van de vier kernwaarden vernieuwend, talentvol, persoonlijk en historisch. In Initiatief Domplein zitten deze aspecten zeer goed verweven. Ook draagt dit initiatief bij aan het bewustzijn van de historische betekenis van Utrecht."
Nationaal plein
Al in maart 2005 sprak het college de ambitie uit het Domplein als schatkamer van de Utrechtse geschiedenis te willen ontsluiten. In de Voorjaarsnota 2008 stelt het college een bedrag van 2,1 miljoen euro extra beschikbaar als bijdrage aan Initiatief Domplein. Naast de jaarlijkse bijdrage van 900.000 euro komt de totale bijdrage van de gemeente aan Initiatief Domplein hiermee op drie miljoen euro.
Initiatief Domplein is een particulier initiatief waar de gemeente nauw bij betrokken is. Het wil het Domplein transformeren tot een nationaal plein dat de ziel van de stad weer tot leven brengt. Met de extra 2,1 miljoen euro draagt de gemeente Utrecht bij aan het realiseren van deze missie. Dan is bij de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013, voorportaal in de kandidaatstelling voor Europese Culturele Hoofdstad in 2018, de allure van het plein in al haar grandeur zichtbaar.
Cofinanciering
De gemeentelijke bijdrage aan het initiatief vergroot de kans op cofinanciering voor bijdragen van derden, waaronder provincie, Rijk, Europa en fondsen. In samenwerking met Europese partners lopen twee aanvragen bij Europese fondsen, waarvoor 50% cofinanciering nodig is.
Eén van deze aanvragen gaat om het realiseren van een ondergrondse ruimte rond de pijlers van het schip van de Domkerk. Hiermee kan de gelaagdheid van het Domplein en de grootsheid van de Domkerk in het hart van het plein worden getoond. De andere aanvraag heeft betrekking op een lichtplan voor het Domplein om de sfeer van het verleden terug te brengen. Het lichtplan is onderdeel van Trajectum Lumen, de toeristische lichtroute door de stad, waarvan begin 2009 de eerste ontwerpen worden gerealiseerd.
Herinrichting
Uit de bijdrage van 2,1 miljoen euro wordt een deel van de kosten gedekt die nodig zijn voor het digitaliseren van onderzoeksgegevens van het Domplein door de jaren heen. Dit wordt uitgevoerd door de afdeling Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht in samenwerking met Auxilia, projectbureau van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook is een bedrag bestemd voor de herinrichting van het Domplein, toewerkend naar 2013. In samenwerking met Econcern en Stadswerken van de gemeente Utrecht wordt in het laboratorium van Ecofys een duurzame, innovatieve vloer ontwikkeld.
Op het vierde Dompleinontbijt dat morgen om 8.00 uur plaatsvindt in de Pandhof naast de Domkerk, licht wethouder Spit de gemeentelijke bijdrage aan Initiatief Domplein toe.
Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Annemieke Vermeulen, 030 - 286 11 55 of 06 - 52 48 20 67.