Gemeente Den Haag

Den Haag koploper met schakelklassen

Van alle Nederlandse gemeenten heeft Den Haag in het schooljaar 2006-2007 de meeste schakelklassen gerealiseerd. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van OCW.
Uit dit onderzoek blijkt ook dat de schakelklas een positief effect heeft op de taalontwikkeling van kinderen. Na een jaar schakelklas zijn leerlingen taalvaardiger dan vergelijkbare leerlingen die niet in een schakelklas zitten.

Vanaf het schooljaar 2006/2007 wordt met intensief taalonderwijs in het basisonderwijs geprobeerd taalachterstanden terug te dringen. Dit gebeurt vooral binnen, maar soms ook buiten de reguliere schooltijden.

Wethouder Sander Dekker: "Taal is de belangrijkste basisvaardigheid. Zonder een goede beheersing van de Nederlandse taal red je het niet. Op school niet en in de maatschappij niet. Vandaar dat we extra inzetten op het voorkomen en terugdringen van taalachterstand."

Kopklas
Den Haag telde vorig schooljaar 51 schakelklassen, tegenover 35 in Rotterdam, 21 in Amsterdam en 6 in Utrecht. Eén van de Haagse schakelklassen, de kopklas, blijkt ook zijn vruchten af te werpen. De kopklas is een extra leerjaar na groep 8 van het basisonderwijs, waarin kinderen die voldoende capaciteit en motivatie hebben om havo of vwo te halen, hun taalachterstand proberen weg te werken.

Ook via voor- en vroegschoolse educatie (VVE) spant de gemeente Den Haag zich in om de kansen van kinderen optimaal te maken.