Kamervragen dierenwelzijn mediageniek
03/07/2008 08:30
Stichting Van Hall Larenstein
Leeuwarden, donderdag 3 juli 2008 - Schriftelijke Kamervragen over dierenwelzijn genereren de nodige aandacht en publiciteit. Dit concluderen Aycha Kleingeld-Hardeman en Renske van der Star, studenten Diermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Zij onderzochten in opdracht van het lectoraat Welzijn van Dieren de impact van schriftelijke Kamervragen over dierenwelzijn. Gisteren presenteerden zij hun bevindingen.
Met afstand op kop
Van de 127 Kamervragen, die in een jaar tijd zijn gesteld, zijn er 98 gesteld door de Partij van de Dieren. De SP (12), de PVV (11) en GroenLinks (9) volgen op afstand. Relatief gezien zijn de meeste Kamervragen gesteld tijdens het zomerreces. Tweederde van het aantal Kamervragen is binnen de termijn van 6 weken beantwoord. Kamervragen over Dierenwelzijn worden niet alleen aan LNV gesteld. Ook Justitie, VWS, Binnenlandse zaken, VROM en andere ministeries krijgen schriftelijke Kamervragen over het welzijn van dieren, zij het in veel kleinere aantallen.
Krantenberichten
Van de 127 Kamervragen, hebben 81 vragen (64%) geleid tot berichten in de 15 grootste Nederlandse dagbladen. Daarmee lijkt een Kamervraag een effectief middel om media-aandacht te verkrijgen. Op slechts twee Kamervragen volgde direct een actie van de overheid.
Top drie
De top drie van Kamervragen die in de kranten de meeste aandacht kregen betrof vragen over: 1) Megastallen; 2) Uitzetten van wilde zwijnen door jagers; en 3) Levende dieren in kerststallen. Het betreft hier berichten in dagbladen met een totale oplage van respectievelijk 4.4, 4.4 en 3 miljoen kranten. Kamervragen van de PvdD kregen in 43% de aandacht van de kranten; in de gehele onderzoeksperiode hebben deze vragen 28.5 miljoen kranten bereikt. GroenLinks weet relatief gezien per kamervraag de meeste krantenaandacht te genereren.
Niet quoteren
Interviews met de kamerleden Waalkens (PvdA), Van Velzen (SP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Ormel (CDA) en beleidsmedewerker Draaisma (PvdD) bevestigen het beeld dat de schriftelijke kamervraag vooral wordt gebruikt om bij de minister informatie in te winnen, onderwerpen te agenderen en het standpunt van de minister helder te krijgen. De PvdD voegt daar aan toe dat de partij Kamervragen ook gebruikt om bewustzijn te creëren, zowel bij LNV als in de samenleving. Over de antwoorden zijn de kamerleden niet erg tevreden. Ook is men verdeeld over de vraag of Kamervragen helpen om dierenwelzijn hoger op de agenda te krijgen. Niettemin voelen ze er niets voor om het aantal Kamervragen te quoteren.
http://www.vanhall-larenstein.nl