persbericht
Amsterdam, 30 juni 2008
2008/062/MS
Betere diagnose, gerichte behandeling en veiliger zorg!
PET-scan verraadt precieze locatie kankercellen
Lymfklierkanker kan veel beter opgespoord worden met behulp van een PET-scan. De PET-scan verraadt namelijk de precieze locatie en activiteit van kankercellen, waardoor de diagnose veel scherper gesteld kan worden, de behandeling gerichter ingezet en het effect beter gemonitord. Ieder jaar krijgen ruim 2.500 mensen in Nederland lymfklierkanker. Lymfklierkanker is daarmee de vijfde meest voorkomende vorm van kanker. Aanvankelijk werd met behulp van een CT-scan het stadium van de ziekte en de respons op de behandeling gemeten. Uit onderzoek van o.a. Josée Zijlstra-Baalbergen, hematoloog in VU medisch centrum, blijkt dat dit met de PET-scan veel nauwkeuriger kan. Zijlstra-Baalbergen promoveert op donderdag 3 juli in VU medisch centrum.
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van de PET-scan aanzienlijke voordelen oplevert: de ziekte kan veel nauwkeuriger in kaart worden gebracht en het is veel beter te monitoren hoe mensen reageren op de behandeling (met name chemotherapie). Met de PET-scan is het mogelijk om bij restafwijkingen na behandeling te bepalen wat littekenweefsel is en of de restmassa nog actieve ziekte bevat. De CT-scan maakt dit onderscheid niet en constateert alleen afwijkingen in grootte. Met behulp van de PET-scan is het dus makkelijker om een precieze diagnose te stellen, maar ook tussentijds de reactie op de behandeling te meten en deze eventueel bij te sturen en aan te passen.
Het unieke van de PET-scan is dat het een veel verfijnder, drie dimensionaal beeld geeft van het hele lichaam. Het maakt de stofwisseling zichtbaar en zegt iets over de aard van cellen. Met een CT-scan is alleen zichtbaar welke lymfeklieren afwijkend zijn qua grootte. Een PET-scan verraadt echter precies welke lymfklieren een verhoogde stofwisseling hebben en kankercellen herbergen. Deze cellen hebben namelijk een snellere stofwisseling en nemen daardoor meer radioactief glucose op.
Betere prognose
Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om beter en eerder te voorspellen hoe de ziekte verloopt. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat lymfklierkanker patiënten die halverwege de behandeling een positieve PETscan hadden 40% kans hebben op een progressie vrije overleving. Bij een negatieve PETscan is die kans zelfs 70%. Inmiddels is de behandeling met de PET-scan in VUmc standaard en ook internationaal is er een richtlijn voor toepassing van PET waaraan VUmc heeft meegewerkt. Door het gebruik van de PET-scan is in een korte periode (10 jaar) een enorme vooruitgang geboekt in de behandeling van kankerpatiënten. De PET-scan wordt ook voor andere ziektebeelden, zoals longkanker, ingezet.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum