Viering 10 jaar Statuut van Rome
Op 17 juli 2008 is het 10 jaar geleden dat met het Statuut van Rome de grondslag werd gelegd voor het Internationaal Strafhof. Dit jubileum wordt donderdag 3 juli gevierd in het Vredespaleis te Den Haag. Het Internationaal Strafhof vervolgt individuen voor de meest ernstige misdrijven: oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en genocide. Het Internationaal Strafhof is gevestigd in Den Haag.
De bijeenkomst begint met toespraken van de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, de Franse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Mensenrechten, mevrouw Rama Yade, de President van het Internationaal Strafhof, Philippe Kirsch en de Aanklager van het Internationaal Strafhof, Luis Moreno-Ocampo.
De jubileumviering wordt bijgewoond door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden. Onder de genodigden bevinden zich verder diplomaten, leden van internationale gerechtshoven, medewerkers aan de totstandkoming van het Statuut, wetenschappers en andere betrokkenen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert de viering samen met de Franse ambassade en de Coalition for the International Criminal Court.
In 1998 confereerden de Verenigde Naties in Rome vijf weken over de oprichting van een permanent Internationaal Strafhof. Op 17 juli werd het Statuut van Rome met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Het Statuut werd 1 juli 2002 van kracht, toen 60 staten zich bij het Strafhof hadden aangesloten. Inmiddels zijn dit er 106.
Sinds de start van het Strafhof in 2002 opende de Aanklager onderzoeken naar misstanden in vier landen: Oeganda, de Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Soedan. Tot nu vaardigde het Strafhof twaalf arrestatiebevelen uit, waarvan er vier met medewerking van staten zijn uitgevoerd. Twee personen tegen wie arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd, zijn inmiddels overleden.
Noot voor redacties (