Time : 16:35:27
Date : 02 July 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

De Lente van het Leefmilieu: voorstelling van de conclusies

De Lente van het Leefmilieu, een proces dat werd gelanceerd in april 2008, beoogde het bereiken van politieke engagementen tussen verschillende overheidsniveaus inzake milieugebonden materies, daarbij vertrekkend vanuit brede raadplegingen.
Vier thematische ateliers werden op poten gezet: Strijd tegen de Klimaatverandering - Duurzame Energie / Leefmilieu en Gezondheid / Duurzame Productie en Consumptie - Biodiversiteit / Transport en Mobiliteit.

De Lente van het Leefmilieu werd ingedeeld in 2 fases:
* Een fase van raadpleging (meer dan 200 deelnemers) die de sociale partners, de NGO's die zich specifiek richten op milieu, de organisaties ter bescherming van de consumenten, de wetenschappers, de gewestelijke en federale administraties en de vertegenwoordigers van verschillende instellingen verenigde.

* Een fase van politiek overleg op basis van de conclusies die werden bereikt door vertegenwoordigers uit het middenveld. Het doel daarbij was te komen tot een roadmap van acties die moeten worden ondernomen.

Een dergelijke procesmatige aanpak van deze materies is op Belgisch niveau onuitgegeven. De Lente van het Leefmilieu heeft debatten opgestart, meningen laten uitwisselen en actoren verenigd die niet de gewoonte hadden om met elkaar in contact te komen. Ze heeft eveneens de federale en regionale regeringen van dit land verzameld rond een gemeenschappelijk thema.

Tijdens drie maanden van werk werden 150 maatregelen besproken binnen het kader van de Lente van het Leefmilieu. Voor meer dan 80% van deze maatregelen werd een engagement bereikt. In zijn algemeenheid heeft dit proces bijgedragen tot het verbeteren van de samenhang tussen het gevoerde beleid van de verschillende overheidsniveaus en het heeft toegelaten om de sociale partners en het middenveld te betrekken bij het overleg.

Deze engagementen moeten nu vertaald worden naar concrete politieke acties door ze op tafel te brengen tijdens de geijkte beslissingsprocessen. De inwerkingstelling van deze beslissingen zal deel uitmaken van een permanente monitoring.