Ingezonden persbericht


SP: Geen ver-van-mijn-bed-zorg

Brussel 2 juli 2008 - Vandaag maakt de Europese Commissie haar voorstel bekend over grensoverschrijdende patiëntenmobiliteit. Kern ervan is dat burgers het recht moeten hebben op zorg in een andere lidstaat tegen de vergoeding die in hun thuisland gebruikelijk is. De SP is voor meer rechten voor patiënten maar verzet zich tegen Europese pogingen tot 'liberalisering' van nationale gezondheidsstelsels.

Opereren

De SP stelt met enige tevredenheid vast dat het huidige voorstel veel minder ver gaat dan eerdere versies die in Brussel circuleerden. Het voorstel behandelt specifiek de patiëntenmobiliteit en niet de vrijheid van vestiging van zorgdienstverleners, zoals eerdere commissiedocumenten wel benadrukten. Nu wordt specifiek gesteld dat buitenlandse zorgverleners ondergeschikt zijn aan de nationale wetgeving van het land waar ze opereren. Dat is tegengesteld aan het land-van-oorsprong principe van de Europese Dienstenrichtlijn.

Patiëntenrechten

SP-Europarlementariër Kartika Liotard: 'Het was op mijn voorstel dat gezondheidszorg buiten de Dienstenrichtlijn is gehouden. Ik ben blij dat de Commissie nu niet onder het mom van patiëntenrechten probeert alsnog verdere marktwerking in de zorg te forceren'. Ook vindt Liotard het verstandig dat bij duurdere behandelingen lidstaten het recht behouden eerst een voorafgaande toestemmingsprocedure in te stellen. Liotard: 'Anders wordt het voor overheden onmogelijk om bijvoorbeeld het aantal noodzakelijke ziekenhuisbedden te plannen.'

Goedkoper

Wel zal Liotard zich inzetten om te zorgen dat patiëntenmobiliteit een récht blijft en geen plicht wordt: 'Het mag niet zo zijn dat bijvoorbeeld een zorgverzekeraar tegen patiënten zegt dat ze een behandeling maar in Letland moeten laten doen, omdat het daar goedkoper is. Mensen willen het liefst goede zorg in de eigen buurt. Zorg in het buitenland zou beperkt moeten blijven tot bijzondere zeldzame behandelingen en uitwisseling in grensregio's. Niemand zit te wachten op ver-van-mijn-bed-zorg'. Tot slot wijst Kartika Liotard er op dat lidstaten de verantwoordelijkheid behouden te zorgen voor adequate zorg voor hun burgers. 'Een land als Nederland, met wachtlijsten in de zorg, mag niet proberen haar problemen af te schuiven door patiënten maar naar het buitenland te sturen'.

--------------------------