Gemeente Sittard-Geleen
079_2008
PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen
Mobiliteitscentrum Westelijke Mijnstreek bundeling van krachten
Sittard-Geleen, 2 juli 2008 -- Sittard-Geleen en de drie andere gemeenten in de Westelijke Mijnstreek gaan samen met het CWI, UWV, kenniscentra (COLO), onderwijsinstellingen en particuliere reïntegratiebedrijven door met het Mobiliteitscentrum. Onder de naam Mobiliteitscentrum Westelijke Mijnstreek (MCWM) gaan zogenaamde multidisciplinaire teams werkzoekenden begeleiden naar een baan.
,,Het doel wordt om 70 procent van de bijstandsklanten die kunnen werken, binnen een half jaar aan het werk te helpen,' aldus wethouder Pieter Meekels (economie). ,,Overige 30 procent moet op termijn voldoen aan de participatiedoelstellingen.'
Maar het MCWM is er niet alleen voor mensen die nu een WBB-uitkering krijgen. Ook WW'ers, niet-uitkeringsgerechtigden en bijvoorbeeld schoolverlaters kunnen er terecht. En ook bij de bemiddeling van werk naar werk, zonder dat iemand een uitkering krijgt, kan het nieuwe mobiliteitscentrum een belangrijke rol vervullen.
De kracht van het Mobiliteitscentrum zit 'm in de multidisiplinaire teams, die gevormd worden door medewerkers van het CWI, UWV en de gemeente. De klant heeft slechts één aanspreekpunt (contactpersoon) en het maakt niet uit of deze in dienst is van de gemeente, CWI of UWV. De teams zijn samengesteld op basis van bedrijfstakken: industrie, handel + horeca en zakelijke dienstverlening.
Mede door deze indeling hebben ook werkgevers veel profijt van het MCWM. ,, Samen met werkgevers willen we via arrangementen en andere afspraken de dekseltjes en de potjes aan het passen krijgen. Op deze manier gaan we meer dan 2200 aangemelde vacatures vervullen,' zegt directeur Chris Peters van het CWI.
Het Mobiliteitscentrum Westelijke Mijnstreek is een voortzetting van het Mobiliteitscentrum Automotive (MCA), dat in 2006 werd opgericht naar aanleiding van de dreigenden ontslagen in de automotive-industrie in Sittard-Geleen. Het MCA was erg succesvol en slaagde er in meer dan 80 procent van de vertrekkende automotive-medewerkers aan een andere baan te helpen.
Het sterke punt van het MCA was dat bedrijven, CWI, UWV, kenniscentra onderwijsinstellingen en reïntegratiebedrijven samenwerken om de werknemer te helpen. Het afgelopen jaar is op deze wijze al gewerkt in het MC Prisma. En nu, in het Mobiliteitscentrum Westelijke Mijnstreek gebeurt dat ook weer. ,,De samenwerking tussen de verschillende instanties leidt ertoe dat de klant, de werkzoekende en de werkgever, centraal staat en niet de instantie,' aldus Meekels.
De afgelopen tijd zijn methodes geïntroduceerd zoals een Persoonlijk Plan van Aanpak voor elke cliënt en competentie profieltesten die aantoonbaar ten goede komen aan de werkzoekende.
Was het de afgelopen jaar nog zo dat het Mobiliteitscentrum de mensen die binnen een half jaar geen werk vonden overdroeg aan UWV of de gemeente voor verdere begeleiding,nu bij het MCWM is die termijn verlengd tot 24 maanden. ,,Want het is niet altijd even gemakkelijk om mensen die al geruime tijd in de bijstand zitten, op korte termijn weer aan het werk te helpen,' legt Meekels uit. ,,Vandaar dat we afgesproken hebben dat WWB-cliënten maximaal 24 maanden bij het MCWM kunnen blijven.'
De gemeente levert in totaal 7,5 medewerkers voor het MCWM. Onder hen drie nieuwe arbeidsbemiddelaars die in ieder geval tot 2010 een contract krijgen. Het MCWM moet in de toekomst gehuisvest worden in het Ondernemershuis van Sittard-Geleen, dat komt te liggen in het Kantorenpark Fortuna.
---
Gemeente Sittard-Geleen