VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 30 juni 2008

2008/061/JS

100ste cursist voor opleiding sleutelgat chirurgie

Geslaagde operatie: met de chirurg mee in de koffer

Op woensdag 2 juli komen 15 chirurgen in opleiding naar VU medisch centrum om hun vorderingen op het gebied van laparoscopisch opereren te laten zien en toetsen.

Afgelopen weken hebben zij thuis met een geheel vernieuwde koffer zich in deze techniek kunnen bekwamen. Nu laten ze zien hoever ze zijn gekomen. Met een parcours van hechten en prikken wordt getest of ze binnen de vereiste tijd en onder druk de noodzakelijke kwaliteit kunnen leveren. Laparoscopisch opereren oftewel sleutelgat chirurgie is de techniek van de toekomst maar hiervan bleek nog onlangs dat huidige chirurgen dit onvoldoende beheersen.

Laparoscopisch opereren wordt steeds belangrijker. Deze manier van opereren is minder ingrijpend voor de patiënt, geeft minder kans op complicaties en patiënten kunnen sneller naar huis. Toch is er nog veel te verbeteren bij het gebruik van deze techniek. In het voorjaar luidde de Inspectie voor de Gezondheidszorg de noodklok. Men was zeer kritisch over de resultaten en veiligheid van laparoscopische chirurgie in Nederland.

VUmc-chirurg en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Voor Endoscopische Chirurgie (NVEC) Jeroen Meijerink: Wij maakten ons binnen de beroepsvereniging al geruime tijd zorgen over het opleidingsniveau van chirurgen die starten met vaak complexe laparoscopische ingrepen. De uitkomsten van het inspectierapport lieten zien dat er een duidelijke noodzaak is voor een gedegen opleiding voordat begonnen wordt met gevorderde laparoscopische chirurgie. Daarom bieden wij bij VUmc met veel succes een uitgebreide cursus aan om chirurgen in opleiding in deze technieken te bekwamen.

Het VUmc leidt cursisten uit het hele land op in praktische laparoscopische vaardigheidstraining voor chirurgen, gynaecologen en urologen in opleiding.

De cursus duurt twee dagen. Op de eerste dag worden specifieke laparoscopische vaardigheden aangeleerd. Om vervolgens deze technieken tot routine te maken, krijgen de cursisten de oefenbox gedurende 6 weken mee naar huis om thuis hun techniek verder te verbeteren.

De nieuwe oefenbox heeft de vorm en de eigenschappen van een reiskoffer en het nieuwe state-of-the-art laparoscopische instrumentarium als inhoud

Na 6 weken is er een terugkomdag, waar de aangeleerde technieken geëvalueerd worden en zo nodig bijgesteld worden. Inmiddels hebben 100 AIOS deze cursus al gevolgd. De 30 AIOS die deze cursus dit jaar nog gaan doen kunnen nu dankzij een nieuwe koffer met het benodigd ok-instumentarium per openbaar vervoer naar de cursus komen.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (