Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

17 juni 2008

In aanwezigheid Amerikaanse geheugenexpert Elisabeth Loftus Top internationale Rechtspsychologie in Maastricht

De top van de internationale rechtspsychologie is van 2 tot en met 5 juli in Maastricht bijeen voor het 18e jaarlijkse congres van de European Association of Psychology and Law, de Europese beroepsvereniging van rechtspsychologen. Tijdens het congres komt een scala aan onderwerpen aan bod: psychopathie, profiling , ondervragen van verdachten en getuigen, geheugenfouten, leugendetectie, hersenen en crimineel gedrag, seksuele delicten, vertekeningen in ooggetuigenverklaringen, behandeling van daders met psychische stoornis, forensische psychodiagnostiek en valse bekentenissen.

De faculteiten Psychologie en Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht, die het congres organiseren, zijn zeer verheugd over de deelname van prof. Elisabeth Loftus (University of California). Loftus is dé Amerikaanse expert op het terrein van de werking en betrouwbaarheid van het geheugen. Ze is door de American Psychological Association uitgeroepen tot één van de invloedrijkste psychologen ooit. Loftus zal in Maastricht haar nieuwste onderzoek toelichten op het gebied van pseudo-herinneringen. Daaruit blijkt dat, in tegenstelling tot wat vroeger wel werd gedacht, zulke pseudo-herinneringen langdurige effecten op het gedrag kunnen hebben.

In de presentatie van prof. Pär Anders Granhag (Universiteit van Gothenburg) worden de nieuwste technieken op het gebied van leugendetectie uit de doeken gedaan. Zijn onderzoek wijst uit dat het zeer goed mogelijk is om leugens te identificeren, als maar gebruik wordt gemaakt van de juiste technieken.

De Nederlandse hoogleraar Willem Albert Wagenaar (Universiteit Leiden) zal spreken over herinneringen van oorlogsslachtoffers die als getuigen optraden voor de oorlogstribunalen (Joegoslavië en Rwanda). Wagenaar was bij beide tribunalen getuige-deskundige. Hij zal laten zien dat de aanklagers in die tribunalen slecht op de hoogte zijn van inzichten uit de rechtspsychologie.

Onder de deelnemers van de organiserende faculteiten aan het congres zijn ook de bekende rechtspsychologen prof. Harald Merckelbach, prof. Peter van Koppen en dr. Marko Jelicic en verder forensisch psycholoog prof. Corine de Ruiter en hoogleraar Criminalistiek Ton Broeders, tevens directeur The Maastricht Forensic Institute.

Actualiteit

De meeste congresthema s hebben een duidelijke link met de actualiteit. Daders met psychische stoornissen worden doorgaans behandeld in TBS-klinieken. De effectiviteit van behandelingen in zulke klinieken wordt regelmatig ter discussie gesteld. De aard en behandeling van psychische stoornissen bij delinquenten staan centraal in een groot aantal congrespresentaties. De afgelopen jaren werd Nederland opgeschrikt door een aantal rechterlijke dwalingen (Schiedamse parkmoord; Puttense moordzaak). Sommige thema s op het congres, bijvoorbeeld het ondervragen van verdachten en getuigen en valse bekentenissen, laten licht schijnen op hoe deze dwalingen van het recht tot stand kunnen komen.

Forensica Maastricht
De faculteiten der Psychologie en Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht hebben een uitgebreide knowhow op het gebied van de forensische psychologie en de rechtspsychologie, waaronder de relaties tussen geestelijke stoornissen en crimineel gedrag, de beoordeling en behandeling van forensisch psychiatrische patiënten, de werking en de betrouwbaarheid van het geheugen in misdaadsituaties, alsmede de waardering door de rechterlijke macht van bewijsmiddelen in strafzaken. Op 1 mei j.l. is The Maastricht Forensic Institute (TMFI) van start gegaan. TMFI bundelt de kennis en infrastructuur van de faculteiten Psychologie en Rechtsgeleerdheid en DSM Resolve, het high-end analysecentrum van DSM in Geleen.

TFMI streeft ernaar om uit te groeien tot een breed forensisch instituut van topkwaliteit, met expertise in de forensische psychologie en psychiatrie, de rechtspsychologie, DNA-onderzoek, chemische en materiaalkundige analyse, digitale technologie en spraakonderzoek.

Van de hand van de Maastrichtse rechtspsychologen dr. Timo Giesbrecht, prof. dr. Corine de Ruiter en dr. Marko Jelicic verscheen onlangs het boek Forensisch psychodiagnostisch gereedschap . Het boek bundelt informatie over een groot aantal forensisch diagnostische instrumenten, ten behoeve van psychologen en pedagogen die tests gebruiken. Maar ook rechters en advocaten kunnen het boek gebruiken om hun kennis op het gebied van objectieve testmethoden te verhogen

Noot voor de pers:

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om het congres bij te wonen. Kijk op http://www.unimaas.nl/congresbureau/eapl2008/index.html voor het programma.

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dr. Marko Jelicic, tel. 043 3881904, e-mail m.jelicic@psychology.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/