Nieuw-Vlaamse Alliantie


Gebrekkige taalkennis houdt allochtonen weg uit zorgsector (02/07/08)

Ondanks de hoge werkloosheidscijfers bij allochtonen en de structurele vraag naar arbeidskrachten in de zorgsector, zijn er nauwelijks allochtonen in de sector tewerkgesteld. Door het stijgend aantal zorgbehoevenden en de toenemende vergrijzing in de sector zelf, zal de personeelsvraag alleen nog maar toenemen. Gino De Craemer (N-VA) stelt dan ook de vraag waarom niet meer allochtone werkzoekenden naar jobs binnen de zorgsector doorstromen.

Uit cijfermateriaal dat bij minister van Werk Vandenbroucke en minister van Welzijn Vanackere werd opgevraagd, blijkt dat het aantal vacatures in de zorgsector de afgelopen drie jaar met gemiddeld 34% is toegenomen. In 2007 telde de sector in totaal zon 14.300 vacatures waarvan 39% interimopdrachten en 3,2% tewerkstellingsmaatregelen. De vraag naar gediplomeerde of gegradueerde ziekenhuisverpleegkundigen blijft het grootst, terwijl de vraag naar niet-gekwalificeerd personeel het sterkst - want met de helft - is toegenomen.

In 2007 raakte 77% van de vacatures voor verplegend personeel ingevuld terwijl de instroom van gekwalificeerd verzorgend en niet-gekwalificeerd paramedisch personeel telkens rond de 87% schommelt. Opvallend is evenwel het zeer lage aandeel allochtonen. Vorig jaar gingen slechts 8 allochtonen als verpleegkundige aan het werk. Dat is minder dan 0,1% van het totaal aantal verpleegkundigen. Bij het niet-gekwalificeerd personeel is dit 6,8%.

Dat werken in de zorgsector een interessante beroepskeuze is, bewijzen ook de goede tewerkstellingspercentages na het beëindigen van een opleiding. De algemene uitstroomresultaten naar werk blijven hoog, variërend van 63% tot 96%. Bij allochtone cursisten is de doorstroom naar werk zelfs hoger: respectievelijk 81% en 86% na het volgen van een opleiding polyvalent verzorgende en gediplomeerd verpleegkundige. Desondanks blijft het aantal allochtonen dat een opleiding start beperkt.

Een belangrijke drempel bij opleiding én op de werkvloer, is de kennis van het Nederlands. Terecht wordt veel belang gehecht aan taal bij zorgberoepen. Immers, verkeerde communicatie kan een direct ongunstig effect hebben op de gezondheid en welzijn van de patiënt. De nood aan een specifieke NT2-opleiding blijkt overigens ook uit de lagere tewerkstellingsresultaten van allochtone cursisten na de opleiding Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang (53%) dat vooral te wijten is aan hun taalbeheersing Nederlands.

Volgens Gino De Craemer blijft het belangrijk de cursisten de juiste competenties bij te brengen, dus ook op vlak van taal, zodat zij kunnen doorstromen naar zowel een opleiding als naar een openstaande vacature. Daarnaast is het belangrijk de sector positief in beeld te brengen en de mogelijkheden na te gaan om projecten die goede resultaten boeken, naar de rest van Vlaanderen uit te breiden.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be