Gemeente Groningen

Sneeuwval van LED-lichtjes deze winter in Poelestraat De Champs Elysées in Parijs lichtte er van op met de kerstdagen. En ook Groningen beleeft straks, als eerste in Nederland, een sfeervolle witte winter. Duizenden witte LED-lichtjes komen er te hangen in de Poelestraat, die zo flikkeren dat het net lijkt alsof het sneeuwt.

De `snowfall' is een initiatief van de Groningen City Club (GCC), die deze winter de hele binnenstad met LED-sfeerlampjes wil versieren. Dat is feestelijk én energiezuinig. "We verwachten zo'n 18.000 euro per jaar te besparen voor zeventig branddagen", licht voorzitter Bert-Jan Hakvoort van de GCC toe. "Ook gaan de LED-lampjes tien tot twintig keer langer mee."

Duurzaamste stad
De gemeente verstrekt 52.000 euro subsidie aan het GCC voor de aanschaf van de LED-verlichting. Dat is de helft van het aankoopbedrag. "We ondersteunen dit initiatief omdat het prima past in ons streven om van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken", licht wethouder Jannie Visscher toe. De besparing op de energiekosten gaan de GCC en de gemeente steken in duurzame en energiebesparende maatregelen in de binnenstad.

Afscheidscadeau
Vorig jaar hing er al LED-verlichting in het centrum: de bogen in de Oosterstraat. Dat was een afscheidscadeau van de gemeente aan oud-voorzitter Theo Venema van de GCC. De nieuwe LED-lichtjes in de binnenstad, vooral de `snowfall' in de Poelestraat, zijn niet alleen duurzaam, vertelt voorzitter Hakvoort. Ze zijn ook `spetterend, innovatief en prikkelend' en zorgen voor `nieuw elan'. "We willen niet alleen de duurzaamste stad worden, maar ook weer de Beste Binnenstad van Nederland."