Gemeente Dordrecht


Persbericht

Doelstelling 2008 al gehaald

Routecoaches leiden vijftig Antilliaanse jongeren terug naar baan of opleiding

Het Antillianenprogramma 'Antilliaanse Dordtenaren doen mee' van de gemeente Dordrecht heeft de tussenstand opgemaakt na tien maanden uitvoering van het programma. Een van de conclusies: de aanpak van de pilot Routecoaches van Route 23 werkt. De doelstelling voor 2008 was vijftig jongeren begeleiden. Die doelstelling is per juli al gehaald.

De aanpak bestaat uit korte communicatielijnen met de jongeren, dag en nacht beschikbaar zijn en vooral het vertrouwen van de jongeren winnen door een luisterend oor te bieden.

Uit de cijfers blijkt dat er meer Antilliaanse jongeren uit de bijstand stromen en dat er minder (jeugd)werkloosheid is. Er is een daling te zien in het aantal Antilliaanse jonge uitkeringsgerechtigden; de oververtegenwoordiging van Antilliaanse jongeren daalt van 231% naar 150%. Er bestaan nog geen cijfers over Antilliaanse jongeren die aan het werk zijn (gegaan). "Wel is bekend dat de instroom bij Route 23 constant is gebleven (circa vijfentwintig). Ook is een lichte stijging te zien in het aantal jongeren dat uitstroomt naar werk of opleiding (vijftien in 2006 en negentien in 2007)", aldus Marjan Middelburg coördinator van Route 23.

Het verschil

Instellingen werken tegenwoordig gerichter en intensiever samen aan het terugdringen van jeugdwerkloosheid onder Antilliaanse jongeren. De pilot Routecoaches valt onder Route 23. Route 23 is een samenwerking van verschillende ketenpartners die als doel hebben schooluitval en werkloosheid onder jongeren te bestrijden. Route 23 heeft begin dit jaar een team van vijf extra 'zware' coaches geïnstalleerd dat Antilliaanse jongeren met meervoudige problemen helpt bij het afmaken van hun trajecten naar een baan of een opleiding. Er zijn nu vijftig jongeren in begeleiding. Eind van het jaar moet blijken of deze jongeren aan het werk (gebleven) zijn.

Gezin centraal

'Een aandachtspunt voor de nabije toekomst is de afstemming van de verschillende begeleiders die binnen een gezin aan het werk zijn. Door de intensievere aanpak van Antilliaanse jongeren blijkt nu dat vaak de overige leden uit het gezin ook in begeleiding zijn of juist niet', vertelt Inge Stevens, leidinggevende Schoolmaatschappelijk Werk bij Bureau Jeugdzorg. Als reactie zegt wethouder J.W. Spigt hierop: 'Diepere en intensievere samenwerking tussen instellingen, ook voor de jongere kinderen in het gezin is belangrijk, je kunt dan preventief werken. Problemen kunnen dan ook effectiever en efficiënter worden aangepakt'.

Achtergrond

In juli 2007, nu een jaar geleden, besloot de gemeenteraad om de inspanningen voor Antilliaanse kwetsbare groepen tot eind 2008 voort te zetten in het programma 'Antilliaanse Dordtenaren doen mee'. Uit de tussenrapportage van het programma blijkt welke stappen zijn gezet om burgers én reguliere instellingen meer te betrekken bij de hulpverlening aan de Antilliaanse kwetsbare groepen. De tussenrapportage wordt eind deze maand gepubliceerd.

Dordrecht, 2 juli 2008