Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 2 juli 2008

Universitaire gemeenschap memoreert pater Van Kilsdonk

Gepubliceerd op 2 juli 2008

De universitaire gemeenschap heeft met ontroering kennis genomen van het bericht dat pater Jan van Kilsdonk (1917) in de nacht van maandag op dinsdag in Amsterdam in zijn slaap is overleden. Voor de studenten en voor vele medewerkers van de Universiteit van Amsterdam heeft pater Van Kilsdonk grote betekenis gehad, niet alleen tijdens zijn werkzame leven. Ook in de laatste jaren van zijn leven had Van Kilsdonk belangstelling voor de mensen die samen de universiteit vormen en kwam hij regelmatig naar de Universiteitsdag of de Dies Natalis van de UvA.

Van Kilsdonks betrokkenheid bij de studenten van de UvA begon in 1960 Hij werd toen moderator, geestelijk verzorger, van de katholieke Amsterdamse studentenvereniging Thomas Aquinas. Hij bleef tot in de jaren tachtig verbonden aan deze verening. In 1960 was hij tevens een van de oprichters van de Amsterdamse Studentenecclesia.

Universiteitshistoricus van de UvA Peter Jan Knegtmans over de betekenis van pater Van Kilsdonk voor de studentenorganisaties van Amsterdam:
`Van Kilsdonk kwam geregeld bij Studenten Sociëteit Olofspoort en bij andere studentensociëteiten. Ook bezocht hij cafés waar veel studenten kwamen. Na een optreden als Sinterklaas in of rond 1966 voor Olofspoort werd hij benoemd tot erelid. Bij Olofspoort gaf Van Kilsdonk ook seksuele voorlichting aan studenten (dat vond men in die tijd nog nodig). In de achttien jaar van het bestaan van de progressief-katholieke studentenvereniging Akhnaton (1953-1971) was hij een zeer geregelde verschijning.

Alleen bij de Rooms-Katholieke Studentenvereniging Sanctus Thomas Aquinas trad Van Kilsdonk formeel op namens de kerk. Hij werd er in 1960 benoemd als moderator, wat zoveel betekende dat hij de studenten op het katholieke pad moest houden, binnen de door het episcopaat aangegeven grenzen. Volgens de geschiedschrijver van deze vereniging, Oscar Steens, was Van Kilsdonk studentenpastor van 1960 tot 1982.

Van Kilsdonk was nauw betrokken bij de oprichting van de studentenecclesia in 1960, een `thuis' voor kerkelijken en niet-kerkelijken, orthodoxen en vrijzinnigen, gelovigen en niet-(meer)-gelovigen. Hij besteedde niet in de eerste plaats aandacht aan verlies van geloofsernst, geloofsafval en geestelijke vervlakking. Hij maakte zich daar echter wel degelijk zorgen over, maar hij legde het accent op de uitdagingen van de nieuwe kerk, een kerk die zich inliet met de problemen van de wereld in die tijd. Volgens Steens vond Van Kilsdonk het verkeerd om uit naam van een geloofsprincipe zaken als ongehuwd samenwonen en homoseksualiteit te veroordelen.' Bron: UvA Persvoorlichting