ABVAKABO FNV

Thuiszorg in financiële problemen

Twee derde van de thuiszorginstellingen zit in de rode cijfers en loopt kans failliet te gaan. Koepelorganisatie ActiZ verwacht dat alle thuiszorginstellingen gezamenlijk een verlies zullen boeken van 96 tot 165 miljoen euro. De organisatie heeft dat woensdag 2 juli bekendgemaakt.

ABVAKABO FNV herkent de problemen die ACTIZ schetst. Volgens de bond zijn de financiële problemen terug te voeren op de ondoordachte doorvoering van marktwerking in de thuiszorg. De rijksoverheid heeft met de WMO de thuiszorgtaak bij de gemeenten neergelegd en daarmee ook de problemen. Vervolgens wijzen beide partijen naar elkaar als het om oplossen daarvan gaat. En dat helpt niet om de problemen waar de thuiszorg voor staat op te lossen. Een van de grote problemen, naast de financiën, is bijvoorbeeld het enorme personeeltekort. De thuiszorg, cliënten en personeel, zijn gebaat bij oplossen en niet bij zwartepieten.

'Zorginstellingen zitten zwaar in de problemen', concudeert Frank van Kommer, accountant bij PricewaterhouseCoopers.

Tweederde van de thuiszorginstellingen draait met verlies en loopt kans om failliet te gaan. Dat blijkt uit een enquête van de brancheorganisatie van de zorgondernemers, ActiZ.

ActiZ verwacht dat het verlies van de instellingen dit jaar oploopt tot bijna 100 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Als er niet snel maatregelen worden getroffen dan zal dit verlies nog verder oplopen tot 165 miljoen volgend jaar.

Zorg verslechtert
De verantwoordelijkheid voor de thuiszorg ligt sinds vorig jaar bij de gemeenten onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Om kosten te besparen hebben de gemeenten zorginstellingen tegen elkaar op laten bieden. Sommige zorginstellingen boden onder de kostprijs om de opdracht binnen te slepen.

Cliënten merken nu al dat de zorg verschraalt. Er is minder tijd beschikbaar per cliënt. Daarnaast is er niet genoeg geld voor duurder personeel terwijl die deskundigheid wel degelijk nodig is.

Ook krijgen veel cliënten door de overheid minder of goedkopere zorg dan ze nodig hebben.

Door de financiële problemen van de instellingen is er nu te weinig geld om cliënten de zorg te kunnen geven die ze nodig hebben.

Vergrijzing
De problemen komen op een slecht moment. Door de dubbele vergrijzing van cliënten en personeel groeit de behoefte aan personeel nergens sneller dan in de zorgsector.

De schaarste aan personeel blijkt uit de jaarcijfers. De hoeveelheid uitzendkrachten is in 2007 met 20 procent gestegen.

Volgens deskundigen is innovatie de oplossing voor het personeelsprobleem in de zorg. Innovatie kost geld, er is op dit moment echter geen financiële ruimte voor investeringen.