Provincie Utrecht

Duidelijkheid in Amstelland over waterverdeling bij droogte

2-7-2008 -

In de regio Amstelland is het duidelijk hoe het water verdeeld wordt tijdens een periode van watertekort. De landelijke 'verdringingsreeks', waarin de waterverdeling geregeld is, is voor deze regio verder uitgewerkt. Vanaf vandaag zal bij grote droogte de uitgewerkte verdringingsreeks in deze regio toegepast worden. Hiermee geven provincies helderheid over welke waterbehoeften in een situatie van watertekort voorgaan boven andere waterbehoeften.

Als het weinig regent en de waterstanden in de grote rivieren laag zijn, kan een dusdanig tekort aan water ontstaat dat er keuzes gemaakt moeten worden. De landelijke verdringingsreeks regelt in een aantal categoriën de verdeling van water in tijden van watertekort. Hierin ligt bijvoorbeeld vast dat 'veiligheid' altijd prioriteit heeft. Dit houdt in dat de stabiliteit van dijken voorop staat. Een situatie zoals in Wilnis moet worden voorkomen. Maar ook het vermijden van onherstelbare schade aan de natuur valt in deze categorie. Naar aanleiding van de langdurige periode van droogte in 2003 is de landelijke verdringingsreeks aangepast. Provincies en waterschappen mogen de twee laatste categoriën van de verdringingsreeks regionaal uitwerken. De provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland hebben samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en Rijkswaterstaat de verdringingsreeks uitgewerkt voor de regio Amstelland. Hiermee is bijvoorbeeld afgesproken dat het voorkomen van stankoverlast in steden en dorpen voorrang heeft boven de beregening van sportvelden.

Naast het bepalen van de prioriteiten voor de waterverdeling in de regio is een tweede doel de informatieverstrekking over de waterbehoefte van het deelstroomgebied Amstelland aan het Regionaal Droogteoverleg en de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. Deze en vorige week hebben gedeputeerde staten van de betrokken provincies ingestemd met de verdringingsreeks voor de regio Amstelland. Dit najaar zullen naar verwachting de Provinciale Staten van deze provincies de verdringingsreeks definitief vaststellen.

Meer informatie: Marlies Verhoef, telefoon 030 - 258 2007