Provincie Utrecht

Statencommissies willen door met procedure herindeling Valleigebied

2-7-2008 -

Maandagavond hebben de commissies uit provinciale staten van Gelderland en Utrecht in grote meerderheid ingestemd met de richting van de herindelingsprocedure voor het Valleigebied. Deze richting werd ontwikkeld door een commissie van beide provincies, de Interprovinciale Commissie (IPC.) Deze commissie informeerde beide statencommissies over de uitkomsten van de eerste fase van de herindelingsprocedure. De IPC stelt voor de herindelingsprocedure te vervolgen. De IPC zal een herindelingsontwerp opstellen, dat zich richt op de vorming van een nieuwe gemeente
Renswoude-Scherpenzeel-Woudenberg (RSW). Het herindelingsontwerp wordt na de zomerperiode voor een ieder ter inzage gelegd.

In de afgelopen periode heeft de IPC uitgebreid gesproken met de betrokken gemeenten. De IPC concludeerde dat de herindelingsvariant RSW voldoet aan de beoordelingscriteria van het rijk. Verder bleek uit de volksraadpleging dat er geen draagvlak is voor een grenscorrectie van Overberg. De IPC is geen voorstander van het Model Ten Boer, waarbij Renswoude bestuurlijk zelfstandig blijft maar de taken worden uitgevoerd door een grote buurgemeente. En tenslotte is geconcludeerd dat er geen draagvlak is voor een grote Valleigemeente eventueel met deelgemeenten.

De gemeente Leusden heeft besloten zelf een bestuurskrachtonderzoek te laten uitvoeren. In de commissievergadering in Utrecht is daarover opgemerkt dat de uitkomsten van dit onderzoek dit najaar in beschouwing worden genomen.

Verdere procedure
De IPC gaat nu een herindelingsontwerp opstellen waarin de RSW-variant wordt voorgesteld. Na de zomerperiode wordt het herindelingontwerp voor een ieder gedurende twee maanden ter inzage gelegd. De gemeenteraden krijgen drie maanden de tijd om hun standpunt te bepalen. De commissies vinden het belangrijk dat de raden voor het bepalen van hun standpunt de inwoners in de gelegenheid stellen hun mening over het ontwerp kenbaar te maken. De reacties zullen leiden tot een concept-herindelingsadvies in december, waarna provinciale staten in februari/maart 2009 hoorzittingen zullen houden. De statencommissies spreken er dan weer over in maart, waarna besluitvorming volgt in de voltallige provinciale staten in april 2009. Dat besluit gaat naar de minister, die er een wetsvoorstel van maakt.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Interprovinciale Commissie (IPC) van Gelderland en Utrecht.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 - 258 2015