Gemeente Haren

Branden houdt centrum onkruidvrij

Nieuwe onderhoudsmethode gestart

02/07/2008

Branden Sinds kort onderhouden we de verharding in het centrum volgens de brandenmethode. Nu alle verharding zonder gif wordt onderhouden en we ook de plantsoenen al jaren gifvrij onderhouden, beheren we openbare ruimte van de gemeente zonder chemische bestrijdingsmiddelen toe te passen.

Voorheen beheerden we de onkruidgroei in het centrum van Haren met Roudup Evolution volgens de select spray-methode. De overige verharding in de gemeente onderhouden we al zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Werkwijze van de brandenmethode
In de branderunit van de machine, zoals op de foto is te zien, komt een vlam tot ontsteking. Daar waar onkruid in directe aanraking komt met de vlam zal deze direct dood gaan. Daarnaast zorgt de vlam ervoor dat de temperatuur in de bak oploopt tot wel 1000 graden Celsius. Het vocht in de cellen van het onkruid gaat hierdoor koken, de cellen barsten open en de onkruiden zullen afsterven. Daar waar het grotere materieel niet kan komen, bijvoorbeeld bij bankjes en prullenbakken, zal een handbrander worden ingezet. Ook is het maaien rondom obstakels een mogelijkheid om onkruid te verwijderen.

Behoud van beeldkwaliteit
Met het toepassen de brandenmethode willen we hetzelfde beeld behouden. Enige onkruidgroei rondom obstakels is toegestaan. Aaneengesloten onkruidbegroeiing mag niet voorkomen. Om dit beeld te kunnen behouden zijn er wel extra werkhandelingen in vergelijking met de methode die voorheen werd toegepast. De verwachting is dat er vijf werkgangen per jaar nodig zijn om het onkruid goed te kunnen bestrijden. De gemeente voert de werkzaamheden niet zelf uit. De werkzaamheden zijn uitbesteedt aan Donker B.V. Het bedrijf zal de werkzaamheden uitvoeren op momenten waarop het winkelend publiek hier het minste overlast van ondervindt.