FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Schoonmakers beschuldigen werkgevers van 'jatten'

'Gebakken-lucht-actie' tegen niet naleven van cao Werkgevers in de schoonmaakbranche weigeren rechten uit de oude cao die tot 1 april 2008 gold, uit te betalen. Schoonmakers voeren daarom vandaag in Den Haag en Den Bosch actie. De oude eindejaarsuitkering en oude vakantie-uren van de schoonmakers worden niet correct toegepast. Daardoor komen schoonmakers honderden euro's tekort.

"Stelen, pikken, jatten" vinden de schoonmakers.

Sinds 1 april geldt in de schoonmaak een nieuwe cao. In deze cao is een hoger uurloon van 10 euro afgesproken. In dat hogere uurloon zit de eindejaarsuitkering verrekend. Voorheen kregen schoonmakers 8,90 euro bruto per uur en de eindejaarsuitkering apart. Aangezien de oude cao tot 1 april gold, hebben schoonmakers recht op uitbetaling van de oude eindejaarsuitkering over de maanden december, januari, februari en maart. Werkgevers weigeren die uitbetaling. Dat de redenering van werkgevers hartstikke krom is, blijkt uit het gegeven dat schoonmakers die in maart uit dienst gingen, de eindejaarsuitkering 'afgerekend' uitbetaald kregen.

In Den Haag worden Ministeries vandaag met een bezoek vereerd en in Den Bosch protesteren schoonmakers bij het kantoor van de OSB, de werkgeversclub in de schoonmaak. De schoonmakers onderbreken een vergadering van de verzamelde schoonmaakwerkgevers en voorzien deze van honderden protestpetities en 'gebakken lucht'. De gebakken lucht staat symbool voor het gebrek aan argumenten om de schoonmakers honderden euro's aan rechten niet uit te betalen. "Ze kunnen hier wel mooi weer spelen, maar ze jatten ons geld. We spreken met onze bazen een nieuwe cao af, die gaat in per 1 april. Ieder weldenkend mens snapt dan dat tot 1 april de oude rechten gelden. Ze beloofden ook nog eens onze rechten beter na te leven, omdat de cao in het verleden slecht werd nageleefd. En wat gebeurt er binnen de kortste keren? Jatten ze 4 maanden aan eindejaarsuitkering en oude vakantie-uren! Dat pikken we niet!" aldus schoonmaker Ad van der Schaaf.

Zijn collega Mamebirame Sow vult aan: "We hopen werkgevers te overtuigen, want anders zijn we gedwongen de acties te verhevigen én naar de rechter te stappen. Dat zou allemaal niet goed zijn voor de verhoudingen, maar dat werkgevers onze rechten pikken, kunnen wij niet accepteren!"

---