Gerechtelijke organisatie

"Zeeuwse mossel" moet band met Zeeland hebben

Middelburg, 2 juli 2008 - De rechtbank heeft in haar vonnis van 2 juli 2008 bepaald dat SE Zee-land niet aangetoond heeft dat `Zeeuwse mossel' een soortnaam is geworden. Daarom gaat de rechtbank ervan uit dat het een herkomstaanduiding is. Het is daarom nodig dat de mossel een band met Zeeland heeft om "Zeeuwse mossel" genoemd te mogen worden.

Eén van de elementen die daarbij een rol kan spelen, is of de mosselen in Zeeland zijn verwerkt, verwaterd en/of verpakt. Dit is bij de mosselen van Prins & Dingemanse c.s. het geval. SE Zee-land heeft niet aangetoond dat de consumenten worden misleid indien Prins & Dingemanse c.s. deze mosselen "Zeeuwse mosselen" noemt. Daarom kan het gebruik van die benaming voor die mosselen niet worden verboden.

Ook de vordering van Prins & Dingemanse c.s. wordt afgewezen. Zij vroegen een verbod om alle mosselen die niet in Zeeland zijn verwerkt, verwaterd en verpakt "Zeeuws" te noemen. Een dergelijk verbod gaat echter te ver, omdat andere elementen ook van belang kunnen zijn.

Overigens heeft de rechtbank alleen een oordeel gegeven over de Nederlandse markt. Op de vordering is Belgisch recht van toepassing indien het over de Belgische markt gaat. Partijen kunnen zich hierover nog uitlaten.

LJ Nummer

BD6027

Bron: Rechtbank Middelburg Datum actualiteit: 2 juli 2008 Naar boven