Sandd



- PERSBERICHT -

Apeldoorn, 2 juli 2008

Heemskerk maakt het te bont Ongenuanceerde berichtgeving brengt spelers op de postmarkt ten onrechte in diskrediet

Sandd, het op één na grootste postbedrijf van Nederland, stelt vast dat Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken in het debat rond de liberalisering van de Nederlandse postmarkt alle nuance heeft laten varen. Op basis van een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de beloning van postbezorgers bij de nieuwe postbedrijven stelt hij dat de beloning bij een belangrijk deel van de postbezorgers beneden het niveau van het minimumloon ligt. Deze uitspraak schaadt niet alleen de positie van Sandd, maar kan tevens vergaande gevolgen hebben voor haar reputatie bij klanten en toekomstige medewerkers. Vastgesteld is dat het betreffende onderzoek niet voldoet aan algemeen geaccepteerde marktonderzoekcriteria en derhalve leidt tot uitspraken die niet waargemaakt kunnen worden. Desondanks meent de Staatssecretaris hieraan conclusies te kunnen verbinden. Sandd wordt in haar opinie gesteund door vooraanstaande, onafhankelijke experts.

Conclusies Heemskerk overtreffende trap van onzorgvuldigheid Nadat vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer hun verbazing al hadden uitgesproken over de verrassende draai die de Staatssecretaris gaf aan zijn argumenten teneinde de liberalisering van de Nederlandse postmarkt op 16 mei jl. wederom uit te kunnen stellen, gaat hij met zijn brief van 1 juli jl. inzake het onderzoek van de Arbeidsinspectie, rücksichtslos voorbij aan fundamentele kritiek van vooraanstaande, onafhankelijke experts ten aanzien van de representativiteit en de algemeen aanvaardde eisen van zorgvuldig en verantwoord onderzoek. Prof. Dr. Arie van der Zwan, prominent PvdA-er en voormalig Hoogleraar Marktanalyse en Bedrijfsstatistiek aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam: "Het onderzoek voldoet niet aan de eisen die daaraan, gelet op de vergaande economische een maatschappelijke gevolgen, gesteld hadden mogen worden. De gekozen onderzoeksopzet had voor de onderhavige kwestie niet gebruikt mogen worden en is daarnaast onvoldoende doordacht. Aan dit rapport kunnen derhalve geen conclusies verbonden worden.". Op www.sandd.nl is de contra-expertise van Prof. Dr. Arie van der Zwan beschikbaar onder Nieuws/Persberichten/2008.

Bij Sandd kunnen postbezorgers het minimumloon verdienen Zoals uit alle beschikbare Kamerstukken blijkt, had het onderzoek zich moeten richten op de vraag of de postbezorgers bij de nieuwe postbedrijven het minimumloon kunnen verdienen, indien zij "voldoen aan de gehanteerde normen voor het aantal te bestellen en sorteren poststukken per uur". Uit het onderzoek blijkt overigens dat dit "...zou moeten kunnen.". Bij de nu gemaakte vergelijking van hun tijdsbesteding met hun verdiensten had de Arbeidsinspectie tenminste een beoordeling van hun vaardigheden, inzicht en werktempo moeten hanteren. Zeker nu vaststaat dat, mede door het ontbreken van enig selectiecriterium bij het aangaan van een overeenkomst met de postbezorgers, Sandd een instroom kent van 65-plussers, Wajongeren en in samenwerking met onder andere het CWI minder makkelijk bemiddelbare kandidaten die (weer) hun eerste stappen maken richting het arbeidsproces. Ten overvloede zij hier gesteld dat Sandd handelt binnen de bestaande Nederlandse wet- en regelgeving, een overeenkomstenmodel hanteert dat in Nederland al sinds mensheugenis wordt ingezet in onder andere de krantendistributie en dat het arbeidsvoorwaardenpakket voor alle medewerkers van Sandd uitstekend is.

Hoge tevredenheid bij postbezorgers over Sandd
Onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door TNS Nipo heeft uitgewezen dat maar liefst 94% van onze bezorgers Sandd waardeert met een (ruime) voldoende (7,5) en 86% het werk zelfs zou aanbevelen bij vrienden of kennissen. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat er in

Nederland behoefte is aan flexibel werk, waar men zelf de tijd kan indelen, gezond buiten bezig kan zijn en op die manier iets kan bijverdienen. Sandd voorziet volgens haar bezorgers goed in deze behoefte.

Geen wil, geen weg
Door zijn toevlucht te nemen tot het argument van de arbeidsvoorwaarden van private bedrijven ­ "Dat is een zaak van vakbonden en werkgevers. Ik kan mij niet herinneren dat iets dergelijks in de recente geschiedenis is voorgevallen", aldus Paul de Beer, voormalig medewerker van het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid en thans Hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam recent in dagblad De Pers - werd al duidelijk dat de Staatssecretaris niet wil liberaliseren. Nu hij overduidelijk geen luisterend oor toont voor de belangen en positie van de nieuwe postbedrijven rijst de vraag of deze Staatssecretaris van Economische zaken wel de belangen behartigt van alle ondernemers op de Nederlandse postmarkt. Ondernemers die zijn departement, op basis van bestaande wet- en regelgeving, zelf heeft uitgenodigd deel te nemen aan de beoogde concurrentie.

Sandd
Sandd is het op één na grootste postbedrijf van Nederland. Met vaste bezorgdagen, aantrekkelijke tarieven en betrouwbare dienstverlening bezorgt Sandd sinds 2001 geadresseerd drukwerk voor een uiteenlopende klantenkring van charitatieve instellingen tot postorderaars en van direct mails tot tijdschriften. De doelstelling van Sandd is een marktaandeel van 20-25% in 2013.