Dienstenbond CNV

Nieuws

2 juli 2008

Dreigende verslechteringen cao drogisterijbranche

CNV Dienstenbond is tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de drogisterijbranche geconfronteerd met forse verslechteringsvoorstellen van de werkgevers. Deze zouden zich volgens CNV Dienstenbond juist zorgen moeten maken over de aantrekkingskracht en het toekomstperspectief van de drogisterijsector. Maar gezien de verslechteringen die worden voorgesteld lijkt dat aan dovemansoren gericht.

Tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao heeft CNV Dienstenbond haar zorgen geuit over de aantrekkingskracht van de drogisterijbranche. Nu al is het voor werkgevers lastig om nieuw en vooral goed personeel te vinden. Vacatures kunnen niet ingevuld worden. Die aantrekkingskracht wordt alleen maar minder als de lonen achterblijven, als jongeren laagbetaald blijven, als de werkdruk alleen maar toeneemt en als er onvoldoende wordt geïnvesteerd in scholing. CNV Dienstenbond heeft al in april voorstellen gedaan voor een loonsverhoging van 3,5%, voor het afschaffen van jeugdschalen, voor meer investering in scholing en meer zeggenschap van werknemers voor het aanwenden van toeslagen (in geld of in tijd). Ondanks het feit dat de omzetgroei in de drogisterijbranche wat tegenvalt zouden werkgevers zich hierop niet blind moeten staren en juist wat meer vooruit moeten kijken.

Verslechteringen
In plaats van investeringen hebben de werkgevers een aantal verslechteringen voorgesteld waar CNV Dienstenbond grote moeite mee heeft:
Het afschaffen van de toeslagen voor het werken op koopavonden (25%) en zondagen (100%).
Het afschaffen van de toeslag van 15% voor plaatsvervanging van een collega in een hogere functie.
Het aantal zaterdagen dat werknemers verplicht kunnen worden te werken willen werkgevers vrijgeven, zodat iedereen op alle zaterdagen verplicht kan worden om te werken.
Het afschaffen van de diplomatoeslag op het moment dat nascholing niet wordt gevolgd of gehaald.
Het verminderen van de loondoorbetaling bij ziekte op het moment dat deze wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld sportblessures en dergelijke.

U begrijpt dat deze verslechteringen niet bijdragen aan het vergroten van de aantrekkingskracht van de branche! Werkgevers willen blijkbaar voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

Mogelijkheden
Ondanks de verslechteringsvoorstellen van werkgevers ziet CNV Dienstenbond nog steeds mogelijkheden om verder te praten. Een goede loonsverhoging in combinatie met afspraken hoe de drogisterijbranche weer aantrekkelijk gemaakt kan worden zou daarin een belangrijke oplossing kunnen zijn. Wat CNV Dienstenbond betreft zijn de werkgevers hierin aan zet. Ook zij moeten inzien dat er iets moet gebeuren om de aantrekkingskracht van de branche te versterken.

Samen sterk voor een nieuwe cao!
Meer dan ooit is het nu belangrijk om lid te worden van CNV Dienstenbond. Hoe meer leden wij hebben hoe sterker wij staan in de onderhandelingen. En dat is hard nodig gezien de verslechteringen die werkgevers voorstellen. Maak daarom uw collega lid van de goedkoopste vakbond binnen de drogisterijbranche. Wij bieden onze leden een compleet pakket aan rechtsbijstand, waarmee u al snel EUR150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. Daarnaast is het lidmaatschap bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen op www.cnvdienstenbond.nl.

Lid-werft-lidactie: Altijd Prijs!
In 2008 voeren we een speciale lid-werft-lidactie met mooie prijzen! De opzet is eenvoudig. Naast de gebruikelijke waardebon van EUR 10.00 ontvangt u bij het aanbrengen van elk nieuw lid een waardepunt. Met 3 waardepunten kunt u al een fraai cadeau winnen. Maar voor het werven van 5 of 10 leden kunt u kiezen uit nog mooiere cadeaus. Ga voor de actie naar www.cnvdienstenbond.nl.
Let op: het nieuwe lid moet wel werkzaam zijn in onze sectoren en vallen onder CNV Dienstenbond. En: bij automatische incasso zijn de eerste drie maanden als welkomstgeschenk gratis! Doe mee voor een sterkere bond en een mooie prijs!

Voor vragen en opmerkingen kunt u bellen of mailen met bestuurder Wessel Breunesse: 035-6460580 of w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.