Gemeente Helden

Peel en Maasgemeenten akkoord met ontwerp-Structuurplan Buitengebied

De gemeenteraden van Helden, Kessel, Maasbree en Meijel hebben een belangrijke stap gezet op weg naar één ruimtelijk beleid voor het hele buitengebied. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in DOK6 in Panningen gingen ze, met enkele kleine wijzigingen, akkoord met het ontwerp-Structuurplan Buitengebied. Het plan ligt nu zes weken ter inzage voor iedereen die hierover een zienswijze kenbaar wil maken.

Inzet van het Structuurplan Buitengebied Peel en Maas is om het buitengebied mooier te maken, maar wel zó dat ook bedrijven er nog een gezonde toekomst hebben. Het plan geeft een eerste aanzet tot het aanwijzen van aparte gebieden voor natuur, intensieve landbouw en grootschalige glastuinbouw. Er staan ook regels in voor bijvoorbeeld bedrijfsuitbreidingen, huisvesting van tijdelijke werknemers en kamperen bij de boer. Ook geeft het gemeenten in bepaalde gevallen de mogelijkheid flexibel om te gaan met nieuwe initiatieven, als daar bijvoorbeeld serieuze (natuur)compensatie tegenover staat. De nu afgesproken uitgangspunten vormen de basis van de meer gedetailleerde bestemmingsplannen van de toekomst.

Bedrijfswoningen

Omdat het plan geldt voor de hele Peel en Maasregio hebben afgevaardigden van de vier gemeenteraden het afgelopen half jaar veel met elkaar overlegd. De vaststelling van het ontwerp-Plan op maandag 24 juni was daarvan het voorlopige sluitstuk.

Na uitvoerige onderlinge consultaties, ook nog tijdens de gezamenlijke bijeenkomst, brachten de gemeenteraden nog enkele wijzigingen aan in het plan. De belangrijkste, verwoord in een motie van het CDA-Helden, betreft het enigszins verruimen van de mogelijkheden voor het bouwen van bedrijfswoningen in of bij glastuinbouwgebieden. Onder druk van een breed gesteunde motie beloofden de vier colleges verder dat er vóór de vaststelling van het definitieve Structuurplan heldere uitgangspunten komen voor de zogeheten tegenprestaties. Zon tegenprestatie (bijv. natuurcompensatie) is in bepaalde gevallen verplicht als een ondernemer wil uitbreiden.

Inspraak

Het nu door de vier raden vastgestelde ontwerp is tot stand gekomen na intensief overleg met alle betrokken maatschappelijke partijen, zoals agrariërs, milieuorganisaties en de recreatiesector. Ook hebben de gemeenten huis-aan-huis een folder verspreid over de plannen voor het buitengebied en zijn er in alle gemeenten openbare informatieavonden geweest.

Nu het ontwerp-Structuurplan officieel is vastgesteld begint de wettelijke inspraakprocedure. Daartoe ligt het ontwerp zes weken ter inzage. In die periode kan iedereen officieel een zienswijze kenbaar maken bij zijn gemeenteraad, die vervolgens deze zienswijzen zal beoordelen. In het najaar hopen de vier gemeenten dat ze, wederom in een gezamenlijke sessie, het definitieve Structuurplan kunnen vaststellen.

Voor meer informatie en de complete tekst van het ontwerp/Structuurplan zie ook de speciale website: www.buitengebiedpeelenmaas.nl.

2-7-2008 12:26