Gemeente Onderbanken


Ambulant jongerenwerkers al een poos actief in Onderbanken

Iedere gemeente kent het fenomeen hangjongeren. Ook in de gemeente Onderbanken treffen jongeren zich op een aantal plaatsen in de openbare ruimte. Meestal gaat dat goed. Echter op sommige plaatsen ontstaan door het gedrag van de hangjongeren bij buurtbewoners gevoelens van onveiligheid. Voor de gemeente Onderbanken was dit reden genoeg om het probleem gericht aan te pakken. Daarom heeft zij in samenwerking met het Centrum voor Maatschappelijk Werk Brunssum/Onderbanken sinds juli 2007 ambulant jongerenwerkers binnen de gemeente ingezet.

Wat zijn ambulant jongerenwerkers?
Ambulant jongerenwerkers zijn sociaal-maatschappelijk medewerkers die contacten leggen met de jongeren op plaatsen waar zij hun vrije tijd doorbrengen.
Door regelmatig met de jongeren te praten, proberen de jongerenwerkers een vertrouwensband met hen op te bouwen. Ook zijn de jongerenwerkers aanspreekbaar voor de buurtbewoners.
Daar waar de aanwezigheid van jongeren leidt tot overlast of onveiligheidsgevoelens kan samen jongeren, buurtbewoners en jongerenwerkers - gezocht worden naar oplossingen. De jongerenwerkers geven de jongeren ook aan dat er meer te doen is dan rondhangen; ze corrigeren hun gedrag, wijzen hen op het belang van scholing en stimuleren hen om de school af te maken.

Wie zijn de ambulant jongerenwerkers van Onderbanken? Brenda Plantaz en Omar Nouri zijn de jongerenwerkers van Onderbanken. Met veel enthousiasme vervullen zij sinds een jaar deze functie. Wat hen speciaal in dit werk aantrekt, is het feit dat zij in hun rol als jongerenwerker daadwerkelijk iets voor de jongeren kunnen betekenen. Zij vinden het een dankbare taak om de jongeren te mogen begeleiden in de soms moeilijke fase van puberteit en groei naar volwassenheid.

Brenda en Omar vervullen met veel enthousiasme hun rol als jongerenwerker van Onderbanken

Activiteiten
Naast praten met de jongeren, organiseren de jongerenwerkers ook activiteiten voor de jongeren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de bijeenkomsten waarbij burgemeester Clermonts en wethouder Leon Stevelmans met de jongeren in gesprek gaan over het onderwerp overlast. Hieruit blijkt onder andere dat de jongeren niet altijd in de gaten hebben dat zij met hun gedrag voor overlast zorgen en dat zij best begrip hebben voor de gevoelens van onveiligheid van de buurtbewoners. In de toekomst zal het aantal activiteiten nog worden uitgebreid. Ook zullen er dan activiteiten worden georganiseerd voor jongeren én buurtbewoners.

Meer weten?
Wilt u meer weten over (het werk van) onze jongerenwerkers Brenda en Omar? Spreekt u ze dan gerust eens aan als u ze in uw buurt ziet. Zij staan u graag te woord!