Royal Friesland Foods
2 juli 2008
Friesland Foods ontwikkelt met consortium nieuwe eiwitten voor versterken
immuunsysteem
Samenwerking voor ontwikkeling functionele ingrediënten
Friesland Foods, Lactive en Animal Sciences Group van Wageningen UR
onderzoeken samen nieuwe eiwitten die een rol spelen bij het
versterken van het immuunsysteem.
De expertise van Friesland Foods Domo op het gebied van melk- en
wei-eiwitten en van Lactive dat een technologie heeft ontwikkeld om
melkeiwitten een specifiek gezondheidseffect te geven en te zuiveren,
wordt gebundeld met de kennis van Animal Sciences Group van Wageningen
UR. Het doel van deze samenwerking is om een nieuwe range
weerstandsverhogende levensmiddeleningrediënten te ontwikkelen die
toegepast kunnen worden in voedingsmiddelen en kindervoeding.
Deze samenwerking is onder andere tot stand gekomen via een subsidie
van Pieken in de Delta. Het centrale uitgangspunt binnen Pieken in de
Delta is het stimuleren van gebiedsspecifieke economische
ontwikkelingen, door kansen te benutten en knelpunten weg te nemen, in
opdracht van het Ministerie van Economische zaken. Het gebiedsgerichte
programma in Oost Nederland, waar deze subsidie deel van uitmaakt, is
gericht op versterking van de kennis-concentraties Food, Nutrition,
Health en Technologie.
Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods Domo: "De rol
van voedingsmiddelen is aan het veranderen. Steeds vaker zullen
ingrediënten van voedingsmiddelen een gezondheidsbevorderende werking
hebben. Friesland Foods Domo speelt met haar bestaande producten en
nieuwe innovaties actief in op de grootste trend van dit moment,
namelijk het belang van het in stand houden of verkrijgen van een
goede weerstand. We volgen intensief de wetenschappelijke
ontwikkelingen en samen met onze klanten kijken wij naar de
mogelijkheden voor toepassingen in hun producten. De samenwerking
tussen deze drie partijen past uitstekend in onze strategie; het
ontwikkelen, verkopen van innovatieve functionele ingrediënten."
Willem Fokkema, CEO van Lactive is verheugd dat de kennis van de
start-up Lactive zo snel al zal worden toegepast in concrete
producttoepassingen. "Friesland Foods Domo behoort tot de grootste
zuivelingrediëntenbedrijven ter wereld. Het is geweldig dat we met hen
kunnen samenwerken aan voedingsproducten die een bijdrage kunnen
leveren aan betere bescherming van jonge kinderen in de eerste
levensfase. De Animal Sciences Group zal de effectiviteit van onze
ingrediënten wetenschappelijk en onafhankelijk toetsen. Dit zie ik als
een belangrijke stap in het ontwikkelings- en
commercialisatietraject."
Ruud Duijghuisen, Business Development Manager van onderzoeksinstituut
Animal Sciences Group van Wageningen UR: "Gezonde voeding is één van
de belangrijkste issues in de hedendaagse markt. Als kennisinstelling
dragen we hier graag aan bij met kennis over de beïnvloeding van
samenstelling van grondstoffen als melk of het inzetten van modellen
waarmee we gezondheidsclaims van voedingsmiddelen kunnen onderbouwen.
Zoals in dit project het geval is, vullen we dit bij voorkeur in met
industriële partners zodat kennis ook concreet bijdraagt aan het tot
stand komen van nieuwe voedingsmiddelen."
Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige
ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden
geleverd aan (kinder)voedings- en farmaceutische bedrijven over de
gehele wereld. Friesland Foods Domo heeft productielocaties in Bedum,
Borculo, Dronrijp en Workum in Nederland en verkoopkantoren in Zwolle,
Maleisië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en een wereldwijd
netwerk van vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo
is een werkmaatschappij van Royal Friesland Foods.
Lactive is in 2005 opgericht met als doel om technologie te
ontwikkelen om de gezondheidseigenschappen van de kleine eiwitfracties
in melk tot waarde te brengen. De ontwikkelde technieken worden in
licentie gegeven aan bedrijven die op grote schaal kunnen produceren
en vermarkten. Naast de ontwikkeling van eigen technologie verricht
Lactive ook contract research in opdracht van bedrijven en
instellingen.
Het onderzoeksinstituut Animal Sciences Group, onderdeel van
Wageningen UR (ASG) richt zich op het ontwikkelen en toepassen van
kennis in oplossingen ten behoeve van een duurzame en renderende
veehouderij keten. In de voedingsmiddelenmarkt richt ze zich op het
leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van veilige, duurzaam
geproduceerde en gezonde producten.
Gerelateerde berichten
* Friesland Foods Domo breidt productiecapaciteit verder uit 3 april
2007
* Friesland Foods Domo and Warrnambool Cheese and Butter Factory
intend to enter into a joint venture 15 februari 2007
* Domo introduceert eiwitconcentraat dat romigheid en viscositeit
combineert 3 september 2007
* Vernieuwde wei-eiwit fabriek Friesland Foods Domo in Workum 13
november 2007
* Friesland Foods Domo gaat samen met Novasep Process technologie
ontwikkelen 19 november 2007